Vanhankaupungin Orval-klooni

Arviot omista / toisten oluista. Myös kaupallisista.

Valvojat: suorama, Elmo

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 886
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Vanhankaupungin Orval-klooni

ViestiKirjoittaja Naali » To Helmi 25, 2016 22:10 pm

Kaatuu lasiin tummanoranssina ja aavistuksen sameana. keskikokoinen ja pitkäkestoinen valkoinen vaahto. Aromi monitahoisen hedelmäinen sekä tasapainoisen hapan ja mausteinen höystettynä maamaisuudella ja hienoisella talimaisella ja tupakkaisella aromilla. Maku on varsin tasapainoinen verrattuna varsin reippaaseen ja monitahoiseen tuoksuun, tai ehkä siitä johtuen. Aavistuksen makea alkuun ja hieman keksi/torttumaisuutta havaittavissa, jälkimaussa pitkähkö katkero ja hiukan happamuutta. Melko täyteläinen suutuntuma ja tyyliin sopiva reippaahko hapokkuus.

Loppuajatelmana, erittäin hyvä tuotos, valitettavasti ei alkuperäistä löydy enää alkosta ja ei ole tullut vähään aikaan tilattua, joten sen maisosta on noin kolme vuotta. Joka tapauksessa todella maukas ja mielenkiintoinen olut ja osoittaa hyvin, että kotioloissa voi todellakin tehdä muitakin erinomaisia oluita kuin Ipaa, stoutia ja vehnäolutta.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

mkoskin
Oppilas
Oppilas
Viestit: 198
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2010 16:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Vanhankaupungin Orval-klooni

ViestiKirjoittaja mkoskin » Ma Helmi 29, 2016 16:39 pm

Kiitos arviosta! Reseptihän löytyy Vanhankaupungin oluet-ketjusta, tärkeimmät yksityiskohdat lienevät Brettanomyces Bruxellensis ja aika. Suunnitelmissa on tehdä lähiakoina uusi satsi; tosin pääkäymisen hiivana on T-58, sama White Labsin Brettakanta menee sekundaariin.

Edit: Eipä ollutkaan kovin tyhjentävää reseptiä siellä ketjussa. Eli 68 % Pale malt, 17 % Vienna malt, 13 % sokeria, 2 % crystal 120L. OG 1.062. Humalina 21,8 IBU Hersbrucker ja 22,1 IBU Target (60min), 2,9 IBU Styrian goldings (15 min) ja kuivahumalana vähän alle 1g/l Styrian goldings, noin 6 viikkoa. Pääkäymisen hiivaa en muista, mutta se kesti noin viikon, minkä jälkeen siirto sekundaarin ja Bretta sekaan. Bretan kanssa oltiin sitten noin 5 kuukautta, mistä viimeiset 6 viikkoa tuon kuivahumaloinnin kanssa. Jälkikäymiseen sokeria 10g/l. Pullotus tapahtui 24.10., eli tuo ehti kypsyä pullossa noin 4 kuukautta ennen tätä arviota.

Edit 2: kaipa on kohteliasta mainita, että käytin reseptin pohjana tällaista artikkelia: http://byo.com/cider/item/3027-orval-trappist-ale-clone.


Palaa sivulle “Maistajaiset”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija