Sivu 1/1

alkoholitilavuuden mittaus

Lähetetty: Pe Tammi 26, 2018 11:53 am
Kirjoittaja Von Retee
Enpä tällaiseen peruskysymykseen oo onnistunu löytämään vastausta, millä saa helpoiten mitattua alkoholitilavuuden oluista ja viineistä. Ja millä tarkiten näin kotikäyttäjän näkökulmasta. Ilmeisesti sokeripitoisuus vaikuttaa paljon näihin mittareihin?

Tämän tyylinen on mulla joskus muinoin ollutkin, mutta ei liene tarkka?

https://www.lappo.fi/product/72/viinimi ... oferm-4-15

Re: alkoholitilavuuden mittaus

Lähetetty: Pe Tammi 26, 2018 12:14 pm
Kirjoittaja walt
Alkuperäisen ominaispainon (original gravity, OG) ja lopullisen ominaispainon (final gravity, FG) erosta. Eli kuinka paljon hiiva muuntaa vierteen sokereita alkoholiksi, hiilidioksidiksi ja muiksi käymistuotteiksi. Tähän on olemassa laskureita, esim. Brewer’s Friendin: https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/.

Re: alkoholitilavuuden mittaus

Lähetetty: Pe Tammi 26, 2018 12:36 pm
Kirjoittaja Von Retee
Juu, tuo on tuttua, mutta jos on esim. unohtanut tai jättänyt mittaamatta alkuperäisen OG:n tai lisännyt kesken kaiken sokeria tms.

Onko kiinan kauppiailla (Ebay) jotakin digitaalista tarkkaa härpäkettä tai muuta jolla pääsisi edes 0,5% tarkkuuteen?

Re: alkoholitilavuuden mittaus

Lähetetty: Pe Tammi 26, 2018 14:30 pm
Kirjoittaja burp
Kirjoitin toiseen keskusteluun ohjeet alkoholimäärän laskemiseen raaka-aineiden perusteella: viewtopic.php?f=34&t=3675&p=41455#p41455

Re: alkoholitilavuuden mittaus

Lähetetty: Pe Tammi 26, 2018 16:29 pm
Kirjoittaja Von Retee
burp kirjoitti:Kirjoitin toiseen keskusteluun ohjeet alkoholimäärän laskemiseen raaka-aineiden perusteella: http://kotiolut.com/viewtopic.php?f=34& ... 455#p41455


Täytyy sen verran vielä lisätä, että jos ei tiedä keitokseen laittamia sokeri ym. aineksiakaan... :super:

:lol:

Sen tarkemmin en ala avaamaan... No, tarttee sanoa, että kun ite teen, niin yritän ainakin pitää jonkinlaista kirjaa. Tosin tosta kotiviinistä mikä tekeillä, ei ole kuin ominaispaino ylhäällä käytännössä, ja sekin summittainen, kun refraktometri oli juuri sillä hetkellä kaverilla lainassa, niin joutui perinteisellä mittarilla menemään.

Ainakin kaikki kaljapanot yritän saada ylös, varsinkin tänne kaiken kansan ihmeteltäväksi, kun sitä tulee lipitettyä litratolkulla, niin olishan se hyvä, kun löytyis joku toimiva ja maistuva resepti, jota vois kloonata ja kloonata.

Re: alkoholitilavuuden mittaus

Lähetetty: La Tammi 27, 2018 9:46 am
Kirjoittaja Mikkelbom
http://www.slymail.org/vinocalc.html#spiritindication Tosta. Tarvitset tarkan hydrometrin tai mittaustarkkuus kärsii. Toinen kikka on https://www.bellinghamandstanley.com/lt ... ionuk.html tuollainen mutta refraktometri on vähän kenkku oluen suhteen

Re: alkoholitilavuuden mittaus

Lähetetty: Su Tammi 28, 2018 13:14 pm
Kirjoittaja Mazku
Itseänikin kiinnostaisi tietää miten alkoholin määrän nesteessä pystyisi mittaamaan. Enkä tarkoita laskemaan OG&FG perusteella vaan oikeasti mittaamaan. Kuuntelin tuossa yhtä podcastia, jossa koitettiin tehdä alkoholitonta olutta lämmittämällä olut etanolin haihtumispisteeseen kegin sisällä ja päästämällä tasasin väliajoin haihtuneita alkoholikaasuja venttiilin avulla. Heillä ei ollut mitään menetelmää mitata lopullista alkoholiprosenttia vaan pystyivät ainoastaan testaamaan että olut sisältää ainakin vähän alkoholia ottamalla huikan ja mittaamalla heti perään alkometrilla, joka on kuitenkin välittömättömästi juomisen jälkeen niin herkkä ettei alkoholin määrästä voi tehdä mitään arviota. Kiinnostaisi siis tietää onko tällaisessa tapauksessa alkoholin määrää mahdollista mitata kotikonstein edullisesti vai vaatiiko se käytännössä laboratoriovälineet?