White Labs 400 - Belgian Wit Ale

Raaka-aineiden käyttö ja kasvatus

Valvojat: suorama, Elmo

simppa
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Kesä 05, 2018 18:03 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: karperö
18 tai yli: Olen

White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja simppa » Su Kesä 17, 2018 18:57 pm

Onko kokemuksia otsikon mukaisesta hiivasta :jano:

Homelite
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 30
Liittynyt: To Loka 26, 2017 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Homelite » Su Kesä 17, 2018 20:17 pm

Kaksi satsia Hoegaarden-kopiota (pilsner, flaked wheat,flaked oats, styrian golding, korianteri ja appelsiinin kuori) tehnyt tuolla. Todella hyvää tuli molemmista, ei esikuvastaan erota paitsi positiivisessa mielessä :)

Käyminen oli raivokasta, krausen oli mahtava: 30 litran käymissaavissa 23 litraa tavaraa ja vesilukosta puski komeasti useana päivänä. Ei ollut emmeitä väsätä blow-off- tubea joten vaihdoin vain vesilukon päivittäin. Niin ja 20 asteessa käytin ja loppupäivinä nostin 23 asteeseen.

Käymisen voimakkuudesta huolimatta se kesti kauan, kymmenen päivän jälkeen oltiin vielä kaukana FG:stä eli 1,025 (OG 1,056 ja FG 1,012) ja todella tiivis ja paksu krausen laski vasta 16-17. päivän paikkeilla. Kolme viikkoa meni FG:n saavuttamiseen.

Niin ja startterin tein molempiin, astian pienuuden vuoksi tuplana litra ja litra. Lagia max 8 tuntia ja jo pärisi kuin perämoottori.

Teenkö uudestaan tällä hiivalla? Totta helvetissä!

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja ByB » Su Kesä 17, 2018 21:58 pm

Hyvää Hoegaarden reseptiä hakenut jo pitkään, pystytkö heittämään tarkan reseptin :cheers1:

Homelite
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 30
Liittynyt: To Loka 26, 2017 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Homelite » Ma Kesä 18, 2018 18:25 pm

Törmäsin tähän reittausblogissa, muistaakseni "Ogelin Witbier" nimellä:

Grainfatherilla kun operoin näyttää resepti tältä:

23 litraa eräkoko, 28 boil size.

2,5 kg pilsner (50%)
2,0 kg flaked wheat (40%)
0,5 kg flaked oats (10%)

Mäskäys 50 astetta 30 min, 68 astetta 75 minuuttia ja mashout 76 astetta 10 min

60 min keitto

24 g Styrian Goldings 60 min
41 g Appelsiinin kuori 5 min ( käytin kuivattua curacao-lajikkeen kuorta)
15 g Korianterin siemen 5 min

White Labsin wlp400 eka viikko 20 astetta ja toisen viikon aikana puolella asteella/vuorokausi nostelin 23 asteeseen.
(Inkbirdin ohjaamaa heatpadia käytin pöntön alla)

OG 1,056 ja FG 1,010 oli mitatut lukemat, grainfatherin reseptisuunnitteluohjelman mukaan ibu 12,9 ja väri 6,5

Ja aivan taivaallista tuli!

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Kesä 18, 2018 19:22 pm

Kiitoksia paljon :cheers1:

Homelite
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 30
Liittynyt: To Loka 26, 2017 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Homelite » Ma Kesä 18, 2018 20:22 pm

:cheers2: ei kestä!

Jos muistat niin kerro joskus kuinka onnistui ja miten maistui!

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Kesä 18, 2018 21:22 pm

Joo koitetaan muistaa, varmaan menee syksylle ennen kun pääsee testaamaan, mutta hyvää kannattaa odottaa =)

simppa
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Kesä 05, 2018 18:03 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: karperö
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja simppa » Ma Kesä 18, 2018 23:00 pm

Homelite kirjoitti:Törmäsin tähän reittausblogissa, muistaakseni "Ogelin Witbier" nimellä:

Grainfatherilla kun operoin näyttää resepti tältä:

23 litraa eräkoko, 28 boil size.

2,5 kg pilsner (50%)
2,0 kg flaked wheat (40%)
0,5 kg flaked oats (10%)

Mäskäys 50 astetta 30 min, 68 astetta 75 minuuttia ja mashout 76 astetta 10 min

60 min keitto

24 g Styrian Goldings 60 min
41 g Appelsiinin kuori 5 min ( käytin kuivattua curacao-lajikkeen kuorta)
15 g Korianterin siemen 5 min

White Labsin wlp400 eka viikko 20 astetta ja toisen viikon aikana puolella asteella/vuorokausi nostelin 23 asteeseen.
(Inkbirdin ohjaamaa heatpadia käytin pöntön alla)

OG 1,056 ja FG 1,010 oli mitatut lukemat, grainfatherin reseptisuunnitteluohjelman mukaan ibu 12,9 ja väri 6,5

Ja aivan taivaallista tuli!


Sen verran vielä teitkö startterin vai lisäsitkö suoraan ?

Homelite
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 30
Liittynyt: To Loka 26, 2017 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Homelite » Ti Kesä 19, 2018 20:52 pm

Startterin tein tuplana koska pieni erlenmeyer, litra ja litra.

simppa
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: Ti Kesä 05, 2018 18:03 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: karperö
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja simppa » Pe Kesä 22, 2018 9:01 am

Eilen lähti käymään kunnolla ja aamulla kävin tsekkaamassa ja pönttö oli pullistunut otin vesilukon pois
ja silmillehän sieltä tuli vaihdoin blow off putken tilalle mutta ei mennyt kauaa kun sekin oli tukossa nyt sitten
annan käydä ilman mitään vesilukkoa ,sen verran työntää vaahtoa ilmalukon reiästä.
Empä ole ennen moiseen törmännyt , osaako joku sanoa koska käyminen vähän rauhoittuu?

Homelite
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 30
Liittynyt: To Loka 26, 2017 11:39 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Homelite » Ti Kesä 26, 2018 13:44 pm

simppa kirjoitti:Eilen lähti käymään kunnolla ja aamulla kävin tsekkaamassa ja pönttö oli pullistunut otin vesilukon pois
ja silmillehän sieltä tuli vaihdoin blow off putken tilalle mutta ei mennyt kauaa kun sekin oli tukossa nyt sitten
annan käydä ilman mitään vesilukkoa ,sen verran työntää vaahtoa ilmalukon reiästä.
Empä ole ennen moiseen törmännyt , osaako joku sanoa koska käyminen vähän rauhoittuu?


Useamman päivän riehui minulla, olisiko neljäntenä rauhoittunut niin ettei enää vesilukkoon asti puskenut. Ja tämänkin jälkeen tiivis ja paksu krausen kesti kauan ennen kuin laski...

Tämä tuntuu olevan vähän omanlaisensa tämä hiiva. Jollain jenkkifoorumeilla törmäsin sellaiseenkin että ensin kävi raivolla, sitten rauhoittui hetkeksi ja lähti uudelleen hullun lailla käymään.

Mutta kävi miten kävi =) , hyvää siitä tulee!

Joona88
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: La Kesä 23, 2018 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vähäkyrö
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Joona88 » Pe Heinä 13, 2018 14:35 pm

Moi, tein myös kyseisen reseptin mukaisen mäskäyksen viime viikolla. Mäskäys oli hankala, koska vehnähiutaleet laittoivat mäskipatjan ihan jumiin, jouduin sekoitella todella paljon että sain vierteen laskemaan patjan läpi ja ilmeisesti tästä johtuen sitä vehnämössöä jäi todella paljon brew monkin pohjalle. Olisiko tähän jotain yksinkertaista keinoa saada toimimaan tuo? Nimittäin eilen kun vaihdoin oluen toiseen pönttöön, oli väri, tuoksu ja maku sen verran miellyttävät että tätä tulee tehtyä varmasti uudestaan. Reseptistä poiketen ninulla oli hiivana wb-06.

Avatar
Naali
Kisälli
Kisälli
Viestit: 874
Liittynyt: To Kesä 12, 2014 18:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Naali » Pe Heinä 13, 2018 15:01 pm

Kaurankuoria jokunen sata grammaa sekaan tekee ihmeitä kierron parantamiseen.
http://www.panimonurkka.fi, kotiolutainesten kauppaa Helsingin suunnalla.

Joona88
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: La Kesä 23, 2018 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vähäkyrö
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Joona88 » Pe Heinä 13, 2018 15:53 pm

Thanks! Testiin! :)

Naali kirjoitti:Kaurankuoria jokunen sata grammaa sekaan tekee ihmeitä kierron parantamiseen.

Joona88
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: La Kesä 23, 2018 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vähäkyrö
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Joona88 » Pe Heinä 27, 2018 23:40 pm

Moi taas! Maistelin tuon oluen tänään ensimmäisen kerran. Pullotuksessa käytin muntonsin carbonation dropseja. Olut on jotenkin "paksun" tuntuista suussa, mistähän mahtaa johtua. Maku on ok. Käytin mäskäyksessä nalle- vehnähiutaleita, koska vehnähiutaleet olivat loppu verkkokaupoista.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja ByB » La Heinä 28, 2018 13:44 pm

Oliks sulla kaurahiutaleita mukana? Niillähän tulee paksu ja silkkinen suutuntuma :D

Joona88
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 8
Liittynyt: La Kesä 23, 2018 13:15 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vähäkyrö
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja Joona88 » Ma Heinä 30, 2018 18:42 pm

Okei se on siis tuo kaura =) Onko se ainoastaan kaurahiutaleissa tuo ominaisuus? Muuten onnistunut olut mutta jäi vähän liian vahvaksi vierre. Ei ole tuo laitteisto vielä oikein tuttu.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: White Labs 400 - Belgian Wit Ale

ViestiKirjoittaja ByB » Ma Heinä 30, 2018 19:07 pm

Mä en ainakaan ole huomannut missään mallastetuissa viljoissa, mutta nuo vehnä hiutaleet saattanee aiheuttaa myös samanlaista suutuntumaa.


Palaa sivulle “Raaka-aineet”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa