Oluen tekeminen uutteesta

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » To Syys 30, 2010 14:14 pm

Hyvän oluen tekeminen uutteesta on helppoa ja kohtuullisen vaivatonta. Aikaa siihen menee pari tuntia kahtena tai kolmena päivänä. Olutuutepakkauksissa olevat ohjeet eivät valitettavasti vain yleensä ole kovin hyviä. Ensiksikin sokeri kannattaa unohtaa kokonaan. Sokeria käytetään vain vahvimpien oluiden "keventämiseen". Mikäli sokeria käytetään siinä määrin, mitä uutepakkauksen ohjeessa neuvotaan, saadaan lähinnä jotain olutmaista kiljua. Sokerin sijasta kannattaa käyttää tuplamäärä uutetta tai spraymallasta, niin saa mukavan täyteläistä ja hyvää olutta.
Uutepakkauksien mukana tulee poikkeuksetta ale- eli pintahiivaa. Oikeaa Lager-olutta ei tällä hiivalla tee vaikka purkin kyljessä kuinka lukisi Lager. Lager-oluen teko on monimutkaisempaa ja vaatii hieman muutakin kuin eri hiivan. Siihen emme tässä ohjeessa paneudu.

Ehdottoman pakolliset välineet (suuri osa löytyy useimmilta ihan keittiön kaapista)
 • Kannellinen käymisastia jossa vesilukko. Käymisastian tulee olla väh. 5l isompi kuin tehtävä oluterä, jotta käymisen aikana muodostuva vaahto pysyy käymisastiassa.
 • Iso kauha tms. jolla ylettää sekoittamaan astian pohjalta.
 • Kattila/kattiloita
 • Lasi tms. pieni astia.
 • n. 1l vetoinen kannu tms.
 • Pieni pala foliota
 • Lämpömittari
 • Lappo
 • Pulloja
 • Korkkeja
 • Korkituskone
 • Desinfiointiainetta


Äärimmäisen hyviä välineitä, joskin ilmankin tulee toimeen
 • Toinen käymisastia (auttaa ennen kaikkea vähentämään pulloissa olevan hiivasakan määrää.)
 • Ominaispainomittari (tämän avulla saadaan selville mm. oluen käymisen aste ja alkoholin määrä.)
 • Mittalasi ominaispainomittarille
 • Nuolija (semmoinen kuminen lasta, jolla on hyvä putsailla mm. kakkutaikinanjämät kulhon pohjalta)

Raaka-aineet
 • Humaloitua "tyylinmukaista" uutetta 1prk
 • Humaloimatonta uutetta 1prk (saman "väristä" kuin humaloitukin uute)
  TAI
  Spraymallasta sen verran kuin uutepakkauksen reseptissä neuvotaan lisäämään sokeria.
  On toki mahdollista käyttää 2prk humaloitua uutetta, mutta tällöin oluesta tulee yleensä aika reilusti humaloitua.
 • Hiivaa (tulee yleensä humaloidun uutteen mukana)
 • Vettä uutepakkauksen ohjeen mukaan, tai soveltaen, jos tavoitteena saada vahvempaa / kevyempää olutta.
  Hyvälaatuista pohjavettä ei tarvitse keittää, mutta pintavesi / arveluttava pohjavesi kannattaa keittää ja jäähdyttää ennen käyttöä.


1. Työpäivä n. 0,5 - 2 tuntia

 1. Laita uutepurkit kuumaan vesihauteeseen notkistumaan. Kanteen kannattaa tehdä pieni reikä tölkinavaajalla, että paine purkissa ei kasva.
 2. Desinfioi kaikki välineet huolellisesti.
 3. Laita lasiin 1dl kiehautettua vettä ja jäähdytä se kylmässä vesihauteessa n. 30-32°C ja sekoita siihen hiiva. Peitä lasi foliolla. Näin hiiva herää ja on valmis työhön heti.
 4. Keitä n. 4l vettä. Mikäli käyttä spraymallasta, kannattaa se liuottaa tässä vaiheessa kiehuvaan veteen. Spraymaltaan liuottaminen muuhun kuin kiehuvan kuumaan veteen on liki mahdotonta.
 5. Kun odotat veden kiehumista, avaa ja tyhjennä uutepurkki /-purkit käymisastian pohjalle. Nuolijalla saat purkin liki puhtaksi. Säilyketölkeissä myytäviä uutteita ei yleisesti tarvitse keitellä. Niitä on keitetty valmistusvaiheessa tarpeeksi ja säilyketölkki on hyvin steriili. Muunlaisissa astioissa myytävät uutteet on hyvä kiehauttaa veden seassa.
 6. Kun vesi kiehuu, kaada se käymisastiaan uutteiden päälle. Mikäli uutepurkkeihin on jäänyt jäämiä, voit kaataa veden ensin uutepurkkiin, liuotella uutejämät pois ja sitten vasta käymisastiaan.
 7. Sekoita uute kunnolla veteen.
 8. Lisää kylmää vettä haluttuun kokonaismäärään asti.
 9. Ota mittalasiin vierrettä sen verran, että ominaispainomittari kelluu siinä nätisti.
 10. Kun vierteen lämpötila on alle 28°C (Mielellään kuitenkin noin 20°C) lisää hiiva lasista vierteeseen. Mikäli hiiva on ehtinyt painua lasin pohjalle, on tärkeää saada se kaikki mukaan. Lasiin voi vaikka ottaa käymisastiasta hieman vierrettä ja huuhdella hiiva mukaan sillä. (Voit myös varautua desinfioimalla pienen lusikan tätä varten.)
 11. Vierteeseen sekoitetaan ilmaa, jotta hiivalla on happea lisääntymiseen. Ota kannulla, löylykauhalla tms. vierrettä ja kaada se rauhallisesti takaisin suht korkealta, jotta muodostuu vaahtoa. Vierre pitää "nostaa" vähintään kertaalleen, tarkoittaen, että jos vierrettä on 20 l ja kannu on 1 l niin vierteen otto ja kaato suoritetaan 20 kertaa.
 12. Sulje käymisastia ja laita sopiva määrä vettä vesilukkoon. Vesilukko kannattaa täyttää varovasti, että vettä ei pääse vierteeseen. Siirrä käymisastia rauhalliseen ja tasalämpöiseen paikkaan. Hieman reilu 20°C on sopiva lämpötila ale-oluille.
 13. Mittaa ominaispaino. Kirjoita arvo ylös. Ominaispainon arvot ovat oikeasti 1,010, 1,020 jne, mutta mittareihin yleensä merkitään vain kaksi tai kolme viimeistä numeroa. Eli jos mittari näyttää 50, se tarkoittaa että OP on 1,050. Olut / viinikäyttöön tehdyt ominaispainomittarit on yleensä kalibroitu antamaan oikea arvo 20°C, mikäli mittauslämpötila poikkeaa tästä ja haluaa tarkan arvon, tulee se korjata lämpötilan mukaan, tästä lisää lopussa.

Olut saa käydä rauhassa vähintään niin pitkään kunnes vesilukosta tulee kuplia harvemmin kuin kupla / 2 min. Mitään kiirettä ei ole, vaan olut saa olla astiassa pidempäänkin. Yleensä olut on käynyt pääkäymisen 5-7 päivässä, mutta olosuhteista riippuen käyminen saattaa olla nopeampaa tai hitaampaa. Jos antaa oluen olla ainakin viikon, niin ei tule liikaa hötkyiltyä.
Mikäli käyminen on niin rajua, että kaikki vesi ryöpsähtää vesilukosta ulos, ja jopa vaahtoa alkaa tulvia astiasta, ei kannata hätääntyä, tämä on ihan normaalia. Vesilukkoon voi lisätä vettä ja jos vaahto jatkuvasti tunkee vesilukosta ulos voi vesilukon tilalle vaihtaa sopivan letkun, jonka toinen pää menee osittain vedellä täytettyyn ämpäriin vesirajan alapuolelle. Lappo saattaa olla tähän sopiva. Vesilukosta tuli näin vain vähän isompi.


2. Työpäivä n. 0,5 - 1 tuntia

2. Työpäivän toimet eivät ole välttämättömiä. On jopa kiistanalaista, kannattaako olutta siirtää toiseen astiaan jälkikäymään.

 1. Lappoa olut toiseen käymisastiaan. Älä sekoita ja anna enimmän hiivan jäädä astian pohjalle. Olutta ei kuitenkaan saa jäädä ensimmäiseen astiaan, eihän sitä nyt tuhlattavaksi asti ole. :) Hiivaa saa ja täytyykin päätyä jonkin verran toiseenkin astiaan. Tärkeää on, että lappoaminen tehdään varovasti. Tässä vaiheessa ei olueeseen saa enää sekoittua ilmaa.
 2. Otetaan mittalasiin näyte ja mitataan se. Arvon pitäisi olla jossain 1,010 seudulla (esim. 1,011).
 3. Sulje käymisastia ja laita se takaisin samaan paikkaan kuin aiemminkin. Muista vesilukko.
 4. Pestään ensimmäinen käymisastia seuraavaa käyttöä varten.

Anna oluen kypsyä viikosta kolmeen. Mikäli olutta ei siirretty toiseen astiaan, kahden viikon kypsytys lienee riittävä, siirretty olut saa kypsyä vaikka neljäkin viikkoa, jos jostain syystä on tarve. Kypsytyksen aikana oluen maku kehittyy ja paranee huomattavasti. Autolyysin vaara on mitätön, sitä ei oikeasti tarvitse pelätä ellei lämpötila ala lähennellä 30°C. Pitkä kypsytysaika vähentää hiivan määrää pullotettavassa oluessa ja pidentää hiilidioksidin muodostumiseen vaadittavaa aikaa. Pitkään käymisastioissa kypsytettyä olutta pitää myös pullokypsyttää pidempään.


3. Työpäivä n. 1 - 3 tuntia

 1. Kiehauta ½ l vettä ja liuota siihen 5 g sokeria tai 6,5 g spraymallasta / litra olutta. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Tällä sokerimäärällä saadaan suhteellisen normaali hiilidoksointi brittialeille ja stouteille. Vehnäoluihin ja haluttaessa muihinkin sokerimäärää voi lisätä. Älä kuitenkaan ylitä 10 g / litra sokerimäärää (Spraymallasta 1,3 kertainen määrä) , tai saat räjähtäviä pulloja.
 2. Desinfioi riittävä määrä pulloja, korkkeja, toinen käymisastia ja lappo.
 3. Lappoa olut toiseen astiaan, jätä hiivasakka ensimmäisen astian pohjalle.
  Näin toimien saadaan jokaiseen pulloon tismalleen samaa tavaraa, tismalleen samalla hiilidioksidimäärällä. Oluen laatu tuntuu nousevan, kun se on tasalaatuista.
 4. Ota mittalasiin näyte ja mittaa se (esim. 1,009).
 5. Sekoita kohdassa 1 tehty sokeriliemi olueeseen hellästi, ettei siihen sekoitu ilmaa. Sokeriliemen voi myös kaataa toiseen käymisastiaan ennen oluen lappoamista siihen, mikäli niin tahtoo.
  Mikäli toista käymisastiaa ei ole käytettävissä, jälkikäyttösokeri kannattaa laittaa suoraan pulloihin. Voit joko jakaa sokeriliemen tasaisesti pulloihin, tai laittaa sokerin pulloihin ihan sokerina. ½ tl / 0,33 l pullo on sopivasti. Olutta ei myöskään kannata sekoittaa tässä vaiheessa, jos sitä ei voi siirtää toiseen astiaan. Liuottamatonta spraymallasta ei kannata lisätä suoraan pulloon. Se ei välttämättä liukene olueeseen missään järjellisessä ajassa.
 6. Lappoa jokaiseen pulloon olutta siten, että pullon kaulaan jää n. saman verran tilaa kuin osto-oluissakin on n. 2-3 cm.
 7. Sulje pullot korkeilla.
 8. Mikäli lisäsit sokerit suoraan pulloon, kääntele pulloja nähdäksesi sokerin sulavan joukkoon.
 9. Pese laitteisto seuraavaa käyttöa varten.

Annetaan oluen olla lämpimässä vähintään 14 päivää ja viedään olut viileään esim. kellariin tai jääkaappiin. Olut voidaan säilyttää myös lämpimässä ja viilentää tarpeen mukaan. Tämä saattaa hieman lyhentää oluen säilyvyyttä kylmäsäilytykseen verrattuna, mutta kyllä hyvällä hygienialla tehty olut säilyy silti ainakin 6 kk. Olut kypsyy pullossa vielä, ja maku paranee tiettyyn pisteeseen asti, jolloin se alkaa heikkenemään. Oluen optimi-ikä riippuu oluesta ja olosuhteista. Vahvat vivahteikkaat oluet saattavat kaivata jopa 6 kk pullokypsytyksen ennen kuin ovat parhaimmillaan. Kevyet oluet on parhaimmillaan hyvinkin nopeasti ja aloittavat heikkenemisen myös pian.

Näin toimien saat uutteesta takuulla onnistunutta olutta. Vaikka ohjetta on paljolti, vaivannäkö on vain hieman suurempi verrattuna uutepakkauksen ohjeeseen. Lähinnä odottelua on enemmän.Voit laskea oluesi alkoholipitoisuuden seuraavasti:
Ota ensimmäisen mittauksesi lukema, esim. 1.045 ja muuta se yksinkertaisesti muotoon 45.
Viimeinen lukema, esim. 1.009 muuttuu muotoon 9.
Sitten lasketaan:
45 - 9 = 36 -> 36 / 7,67 ~ 4,7 %
Pullossa jälkikäyminen tuo noin 0,3 % lisää, jolloin lopullinen alkoholiprosentti on 5%.
(Astian vaihdon yhteydessä mitatulla lukemalla ei ole varsinaisesti laskennallista merkitystä. Se otettiin vain, jotta voitiin olla varma, että olut on käynyt riittävästi.)


Ominaispainon lämpötilakorjaus
Ominaispaino muuttuu 0,001 yksikköä jokaista neljää astetta kohden.
Oletetaan, että olet mitannut ominaispainoksi 1,045 25°C lämpötilassa ja mittarisi on kalibroitu 20°C (kuten suurin osa mittareista on).
Sitten lasketaan
(25-20) * 0,001 / 4 = 0,00125, eli todellinen ominaispaino on 1,046.
Isoja heittoja tuskin lämpötilan takia tulee, tehtäessä olutta uuttesta.Mitenpä eteenpäin?

Seuraavaksi kannattaa opetella muutamia tekniikoita, joilla omaa prosessia voi viilata vieläkin paremmaksi. Suosittelen tutustumista seuraaviin viestiketjuihin:
Oluenpanon kulmakiviä
epe:n lähtökohdat uuteoluen tekoon
Uuteoluen humalointi

Hiivalle voi tehdä startterin jossa hiivaa kasvatetaan ennen sen lisäämistä vierteeseen. Näin saadaan minimoitua ei-toivottuja estereitä, joita syntyy kun hiiva ei pääse kasvamaan riittävästi hapenpuutteen vuoksi.
Tee steriloituun astiaan vierre: 2 l vettä ja 200g spraymallasta. (Keittäen, muuten ei spraymallas oiken liukene)
Sekoita hiiva siihen (lämpötila alle 32°C).
Sekoita vierteeseen reilusti ilmaa, nosta vähintään kerran, mieluummin kaksi-kolme kertaa.
Peitä astia steriloidulla foliolla.
Anna hiivan kasvaa 1-2 vuorokautta ennen sen lisäämistä vierteeseen.

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja pettu » To Syys 30, 2010 23:31 pm

pikaisesti luettuna: oikein hyvä ohje ja perusteellinen. Ehkä paikoin liiankin seikkaperäinen, tekstiä voisi koittaa hieman tiivistää. Lopun linkit on fiksusti laitettu, niitä voisi olla enemmän, myös tekstin sisällä, wiki-tyyliin, ainakin nyt lagerin, startterin, karbonoinnin ja autolyysin kohdalla tuli mieleen. Myöskin humalointiin ja osittaismäskäykseen voisi tehdä linkin heti alkuun tekstiin, niin saisi koko aihealueen tavallaan tämän rungon varaan.

itse asiassa tuohon voisi linkittää vaikka miten paljon keskusteluja, jos vain jollakin riittää aika ja kärsivällisyyttä käydä läpi niitä..

Ja ehkä voisi tuoda esiin myös vaihtoehtoisia menetelmiä, kuten esim. jälkikäymissokerin lisääminen kakkosastian pohjalle tai itse olen myös sekoittanut sokeriliemen olueen joka on ollut hiivakakun päällä, varovasti. Myöskin ilmastamiseen/sekoittamiseen ei välttämättä tarvitse mitään välineitä, jos ravistelee pönttöä. tietysti on hyvä jos on yksi selkeä perusohje.

Tämän viestin voi poistaa tästä ketjusta jos se selkeyttää sitä.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » Pe Loka 01, 2010 7:07 am

Tuo linkkien lisääminen tekstin sekaan on hyvä idea. Pitää toteuttaa sitä, kunhan jaksaa. Tiivistämiseenkin on varmasti aihetta, se myöskin tapahtunee tässä pikku hiljaa.

Linkkiehdotuksia tähän vain. Hyvät jutut kannattaa kerätä talteen, ja tässä on yksi mainio paikka niille.

Tuota kirjoittaessani ajattelin metodeja, jolla ei voi oikeastaan mennä pieleen. Itse ilmastan olueni sauvasekoittimella :D Bamix-merkkisessä sauvasekoittimessa on yksi terä, joka suorastaan survoo ilmaa nesteeseen. Vierre on pelkkää vaahtoa kun sillä surruttelee jonkun minuuttia. Ei sitä kuitenkaan tuohon kannata laittaa, että ostakaa bamix, ei maksa kuin huntin. :D
Toki joitain vaihtoehtoja voi antaa, ja annetaankin. Ravistelu jätettäneen pois, koska huolimaton leväyttää koko satsinsa vielä lattialle ja syyttää sitä ohjetta, mutta nuo sokerointikikat on toki ihan mahdollisia.

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja pettu » Pe Loka 01, 2010 23:40 pm

äyni kirjoitti: Ravistelu jätettäneen pois, koska huolimaton leväyttää koko satsinsa vielä lattialle ja syyttää sitä ohjetta.


Näin mulle neuvottiin heti alusta alkaen ja myöskin netistä löysin samaisen ohjeen, ja toiminut on joka kerta! :cheers2: on muuten melkoisen hyvää jumppaakin, varsinkin jos sattuu olemaan reilummin yli 20 litraa ;)

tuo bamix-kikkakin kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. voisi oikeastaan laittaa sellaisen "kikkaketjun" alulle? kaikkea pikkunäppärää sähläystä voisi siellä huijata muutkin kokeilemaan...

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » La Loka 02, 2010 13:40 pm

Tiivistäminen ei oikein onnistunut. Muutaman rivin lyhemmäksi tuota sain hukkaamatta mielestäni olennaista tietoa. Jos joku pitää jotain kohtaa tarpeettomana, niin kertokoot. Onhan tuo foorumiviestiksi pitkä, mutta ei se printattuna kovin paljoa kuitenkaan ole.

Jätin sitten kuitenkin ainakin toistaiseksi pois tuon liuotetun jälkikäyttösokerin lisääminen olueeseen, joka amkaa hiivan päällä. Ajattelin, että on tarpeetonta antaa aloittelijalle, jolla ei ole vielä mitään tietoa, miten hiivasakka käyttäytyy, neuvoa joissa on selkeä vaara saada hiiva sekoitettua olueeseen hieman liian rajulla liikkeellä.

Linkkejä lisätään, kun minä tai joku muu jaksaa kaivaa niitä esille. :)

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja suorama » To Loka 21, 2010 11:45 am

Törmäsinpä tällaiseen taulukkoon.
Suomentelin sitä jenkki versiosta ja siinä on todennäköisesti virheitä.
Asia kuitenkin tullee selväksi.
Sieppaa.PNG
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Tomppa86
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Tammi 07, 2011 0:57 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Pori
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Tomppa86 » Pe Tammi 07, 2011 1:15 am

Jos oluen tekee 2 uutepurkista laitetaanko olueeseen kummankin uutepurkin mukana tulleet hiivat vai pelkästään yksi ?

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Tammi 07, 2011 6:24 am

Joskus olisin vastannut, että yksi piisaa. Eihän hiiva mallasta syö vaan sokereita ja samanverranhan sitä sokeria sinne laitetaan.
Mutta nyt vastaan, että laita molemmat. Nyky tietoni mukaan kuivahiivaan päteen nyrkkisääntö, että gramma ja litra.
Tarkoittaa sitä, että jos teet 20 litraa vierrettä pitäisi se hiivata 20g kuivahiivaa. Näin hiiva ei stresaannu ja tuottaa sille ominaisen maun.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
Krigg
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ma Joulu 27, 2010 15:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Rovaniemi
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Krigg » Ke Maalis 16, 2011 23:33 pm

Menee kyllä nyt vähän ohi aiheen, mutta olisi hienoa, jos joku kokeneempi foorumilainen jaksaisi kirjoittaa vastaavanlaisen "kädestä pitäen" tehdyn ohjeen mäskäämisestä. Vaikkapa jostakin yksinkertaisesta alesta.

hepokattikrokotiili
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Ti Maalis 08, 2011 15:05 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja hepokattikrokotiili » To Maalis 17, 2011 11:12 am

Joo ja osittaismäskäyksestä. Muutama "Ensimmäinen osittaismäskäys"-ketju tuolla näytti olevankin mutta olisi kiva jos kaikki ohjeet alusta loppuun olisi yhdessä paikassa.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja suorama » To Maalis 17, 2011 11:49 am

Syy miksi aihe on vaikea on se, että tapoja on tavattoman monia. Välineitä on erilaisia ja kaikki ei sovi keskenään. Perusteet voi kyllä kirjoittaa, mutta ne eivät ole kädestäpitäen ohjeet.
Jos tietäisin millaiset välineet "sinulla" on, saattaisin neuvoa miten niillä itse tekisin olutta mutta joku toinen saattaisi neuvoa toisen tavan. Omakin tapani saattaisi muuttua muutaman kerran eri kertojen välillä.
Jopa eri oluiden tekemiseen voi tarvita erilaisen tavan valmistaa vierre. :(

Mutta koitetaan tehdä sellainen perusta edes josta on hyvä lähteä kyselemään, että mitenkäs minun välineilläni tämä asia hoidetaan.

Mielestäni ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä olutta.
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » To Maalis 17, 2011 12:54 pm

Joku semmoinen kuitenkin, mistä olisi hyvä lähteä aloittelijan liikkeelle.
Vaikka jokin kaksivaiheinfuusio tjsp.

Välineet vaikuttavat oikeastaan merkittävästi prosessiin vain jos mäskäimessä on vastus vs. ei ole. Toki eroja on, mutta ehkä aivan kamalan tarkkoihin yksityiskohtiin ei tarvitse mennä.
Lähinnä ehkä riittää tieto siitä millä pystyy määrittelemään reseptin. Miten lasketaan tarvittava veden määrä ja lämpötila. Tietysti tietoa eri lämpötiloista ja taukojen pituuksista yms.

Eikä tällä ole mitään tekoa sen kanssa, etteikö toisinkin voisi tehdä. Aloittelijalle sopivaa hyvää ohjetta ei vain ole oikein missään (ilmaiseksi). Itse en pidä Palmerin kirjasta (jostain syystä amerikkalaisen tietokirjallisuuden perustyyli uuvuttaa minua), ja sepä on vielä englanniksi.
Loppuun linkkejä josta löytyy lisää tietoa eri tyyleistä tavoista yms.

Avatar
Krigg
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 27
Liittynyt: Ma Joulu 27, 2010 15:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Rovaniemi
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Krigg » To Maalis 17, 2011 23:39 pm

Äynin jo mainitsemat asiat olisi tietenkin hyödyllistä tietää. Välineiden kohdalla olisi hyvä tietää ensinnäkin, että mitä kaikkea sitä nyt yleensäkään tarvitsee. Mäskäämiseen tarvitsee varmastikin isomman kattilan sekä mallasmyllyn. Sekin myös olisi hyvä selventää, että voiko mallasmyllyä korvata tyydyttävästi jollain muulla keinolla. Oluentekoon liittyviä hyviä kirjoja olisi myös hyvä listata.
Itseltäni löytyy uutepakkauksesta tekemistä varten kaikki tarpeellinen.

Olen kyllä aika varma, että kaikki tai ainakin suurin osa näistäkin tiedoista löytyisi foorumia selaamalla, mutta tätä topiccia vastaavan topicin tekeminen vähentäisi varmasti ns. turhia topicceja sekä nopeuttaisi mäskäämiseen siirtymistä tai sen aloittamista monille.

Avatar
suorama
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2811
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 11:53 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kangasala
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja suorama » Pe Maalis 18, 2011 8:51 am

Koitan aloittaa tuonne wikiin aiheesta artikkelin. Mielestäni kaikki vastaavat voisi laittaa sinne ja linkittää täältä tarvittaessa. Vai?

Artikkeli tulee olemaan varmastikkin vajaa mutta kaikki rekisteröityneet pääsevät sitä muokkaamaan, joten tiedot kehiin ja kysymykset myös.

(wikistä löytynee jo jotakin osittaus mäskäyksestä...)

Katsokaa ja muokatkaa
wiki/index.php/T%C3%A4ysm%C3%A4sk%C3%A4ys
Mitähän hyvää tänään pantaisiin? =-)
http://oluttehdas.blogspot.com

WNA
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: To Tammi 31, 2013 17:47 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja WNA » To Tammi 31, 2013 17:52 pm

Tämmöinen pikakysymys: Coopersin kotikalja on nyt kahdeksatta päivää käymisastiassa ja vesilukko pulputtaa yhä (kylläkin erittäin harvakseltaan). Onko vaarana että pullot räjähtävät jos pullotan tänään? Käytetty arviolta 800 g sokeria (kuten ohjeessa mainittu) ja Coopersin mukana tullut hiiva. Kaikki välineet on desinfioitu, pönttöä on avattu välillä ominaispainon mittaamisen takia.

Olen uusi foorumilla ja pahoittelen jos tämä meni väärään topiciin, tämä vaikutti kuitenkin parhaalta tähän kysymykseen.

Avatar
äyni
Panimomestari
Panimomestari
Viestit: 2989
Liittynyt: Ti Huhti 21, 2009 14:45 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: TAMPERE

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja äyni » To Tammi 31, 2013 18:07 pm

On suurikin vaara. Älä pullota vielä.
Ihan kaikkein fiksuinta on antaa oluen kypsyä ennen pullotusta ainakin viikko käymisen jälkeen, mielellään vaikka kaksi-kolme.
Coopersin hiiva on semmoista helposti pohjaan painuvaa, astiaa kannattaa hieman heilutella käymisen aikana.

WNA
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: To Tammi 31, 2013 17:47 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lahti
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja WNA » To Tammi 31, 2013 18:28 pm

äyni kirjoitti:On suurikin vaara. Älä pullota vielä.
Ihan kaikkein fiksuinta on antaa oluen kypsyä ennen pullotusta ainakin viikko käymisen jälkeen, mielellään vaikka kaksi-kolme.
Coopersin hiiva on semmoista helposti pohjaan painuvaa, astiaa kannattaa hieman heilutella käymisen aikana.

Kiitos vastauksesta. Annetaan kypsyä vielä! :) Varmaan ainakin kannattaa odottaa ettei hiilidioksidia puske vesilukkoon?

aksu
Jäsen
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: To Maalis 28, 2013 9:17 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: HML
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja aksu » Pe Maalis 29, 2013 14:16 pm

Täällä on myös pistetty ensimmäinen erä pulputtamaan ja ensi viikolla olisi määrä pullottaa. Siihen pullotukseen liittyen tuli kysymys mieleen: Jos ohje on puoli teelusikallista sokeria / pullo, niin tarkoittaako tuo nimenomaan 0.33 l pulloa. Laitanko silloin litran pulloon puolitoista teelusikallista? Ja vaikuttaako mitenkään jos käyttää panimosokeria? Tiheys on suunnilleen sama sakkaroosi 1.59 ja glukoosi 1.54, mutta mahtuuko teelusikkaan hienojakoisempaa ainetta enempi?

Masennus
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 51
Liittynyt: To Heinä 17, 2014 18:57 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Joensuu
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja Masennus » Ma Elo 11, 2014 18:53 pm

äyni kirjoitti:On suurikin vaara. Älä pullota vielä.
Ihan kaikkein fiksuinta on antaa oluen kypsyä ennen pullotusta ainakin viikko käymisen jälkeen, mielellään vaikka kaksi-kolme.
Coopersin hiiva on semmoista helposti pohjaan painuvaa, astiaa kannattaa hieman heilutella käymisen aikana.


Voinen jo vähän arvata tulevaan kysymykseeni tämän perusteella vastausta:

Muntons Golden IPA uutesetti sen omalla hiivalla, käyminen 11pv. Ei pulputtele enää, enkä ole uskaltanut tarkistaa setin vaahtoa kannen alta. Probleemaa lisää se, että en pysty valitettavasti mittaamaan ominaispainoa juuri nyt millään. Käymispönttönä alaspäin kapeneva fermentori, joten hiiva on hyvinkin pienellä alueella kosketuksessa nesteen kanssa. Pitäisikö minunkin hieman ravistella pakettia että rupeaisi mahdollisesti aktivoitumaan hiiva lisää, kun ei nyt ole niin suurella pinta-alalla kosketuksissa tuon kanssa?

Käymistähän tuossa varmasti tapahtuu vielä: kokeilin aamulla painaa hieman kantta niin pulputusta syntyi ja sama nyt iltapäivällä. Hyödynkö mitään ravistelusta ja tuon lisäaktivoinnista?

Avatar
kaljakori
Oppilas
Oppilas
Viestit: 149
Liittynyt: Ke Huhti 30, 2014 21:26 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Åbo
18 tai yli: Olen

Re: Oluen tekeminen uutteesta

ViestiKirjoittaja kaljakori » Ke Elo 13, 2014 22:19 pm

Masennus kirjoitti:Voinen jo vähän arvata tulevaan kysymykseeni tämän perusteella vastausta:

Muntons Golden IPA uutesetti sen omalla hiivalla, käyminen 11pv. Ei pulputtele enää, enkä ole uskaltanut tarkistaa setin vaahtoa kannen alta. Probleemaa lisää se, että en pysty valitettavasti mittaamaan ominaispainoa juuri nyt millään. Käymispönttönä alaspäin kapeneva fermentori, joten hiiva on hyvinkin pienellä alueella kosketuksessa nesteen kanssa. Pitäisikö minunkin hieman ravistella pakettia että rupeaisi mahdollisesti aktivoitumaan hiiva lisää, kun ei nyt ole niin suurella pinta-alalla kosketuksissa tuon kanssa?

Käymistähän tuossa varmasti tapahtuu vielä: kokeilin aamulla painaa hieman kantta niin pulputusta syntyi ja sama nyt iltapäivällä. Hyödynkö mitään ravistelusta ja tuon lisäaktivoinnista?


Ehkä turha sekoitella, jos ei pysty ominaispainoa mittaamaan.
Jos ei ole aikomusta muutamaan viikkoon pullottaa, niin ei kai siinä mitään menetäkkään.

Vaarallista se ei käsittääkseni ole. Jotkut pyörittelevät varovasti käymisastiaa ja jotkut kauhovat varovasti hiivaa pohjalta (sillai hiljaksiin kuitenkin, ettei vierteen päällä leijuva hiidioksidipatja tule ulos käymisastiasta).

Tuo käymisastian kannen painaminen aiheuttaa pulputusta, vaikka käymisastia olisi tyhjä, joten siitä ei voi päätellä käymisen tilaa. Jos kovin epäillyttää, niin odottele tai koita saada käsiisi ominaispainomittari.

Tuosta en valitettavasti osaa sanoa mitään, vaikuttaako hiivahakun pinta-ala vierteen alla.


P.S. Jos olet kätevä käsistäsi voit tehdä itse "ominaispainomittarin". Esim. pystyssä kelluva vesitiivis iso pilli, johon laitat poikkiviivoja vaikka millin välein ja joka viidenteen jonkin kokonaisluvun. (Pillin toiseen päähän tarvitaan siis jokin sopiva paino).
Tuolla et saa todellista ominaispainoa, mutta se kyllä näyttää muuttuuko ominaispaino eri mittausten välillä (esim. peräkkäisinä päivinä), eli tapahtuuko käymistä vaiko eikö :geek:


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa