Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

F4irline
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Elo 05, 2018 11:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja F4irline » Su Elo 05, 2018 12:04 pm

Hei!

Kolme viikkoa sitten saimme isän ja lankomiehen kanssa idean aloittaa yhteinen harrastus, ja harrastushan oli tottakai oluen paneminen! Tuli tilattua sitten tämmöinen setti ja ajattelimme, että ennen mäskäämiseen menemistä voisi pyrkiä käymisvaiheen ja pullotuksen yms. hiomaan kuntoon. Tilasimme St Peters Ipa 3 kg Mallasuute -pakkauksen.

Prosessimme eteni seuraavanlaisesti:
    1. Kaikkien välineiden ja astioiden desinfiointi, samalla kun uutepurkit lilluvat kuumassa vedessä (jotta uute irtoaa helpommin)
    2. Uutteen valuttaminen käymisastiaan
    3. Lisäsimme kuumaa vettä käymisastiaan uutepakkauksen ohjeen mukaisesti 3.5litraa, sen jälkeen kylmää vettä 19 litraan asti ohjeen mukaisesti. Kunnon sekoitus
    4. Mittasimme ominaispainon, kun vierre oli n. 26-asteista. 1.047 näytti olevan.
    5. Lisäsimme humalan (mukana tullut pieni pussukka), sekoitus, ja sen jälkeen hiiva (myös mukana tullut)
    6. Kansi kiinni, vesilukko paikalleen ja käyminen alkoikin seuraavana päivänä ihan mukavasti.
    7. Neljän päivän jälkeen ominaispaino oli pysähtynyt 1.016. Koitettiin varovasti hieman heiluttaa astiaa, jos vaikka sekoittamalla käymisen vielä saisi jatkumaan
    8. Ominaispaino viikonkin jälkeen oli vielä 1.016, oluen makuista kyllä kieltämättä siltikin. Päätimme suunnitelmiemme mukaisesti siirtää olut toiseen käymisastiaan, lisäsimme pohjalle sokerin pieneen määrään vettä sekoitettuna (6g/litra), vierre sinne ja kansi kiinni.

Tässä vaiheessa nyt olemme tänään, olut on toisessa astiassa ollut nyt viikon verran ja ajatuksena oli nyt pullottaa se, antaa pullojen olla lämpimässä viikon/kaksi ja sitten pullot kylmään viikoksi/pariksi. Pari kysymystä:

    1. Käyminen näytti loppuvan ennenaikaisesti, missähän kohtaa prosessia meni vikaan? Yllätyimme, kun tuossa uutepakkauksen ohjeissa ei mainittu sokerin lisäämisestä mitään panemisen alkuvaiheessa. Aiemmin aihetta tutkiessani olin saanut käsityksen, että kuumaan veteen pitäisi sekoittaa x-määrä sokeria, ennen kuin sen sekoittaa uutteeseen, mutta päätimme nyt tehdä kuitenkin uutepakkauksen ohjeiden mukaan. Olisiko sokeria pitänyt jokatapauksessa lisätä? Minkähän verran?
    2. Seuraavaa satsia ajatellen, jos käyminen tuntuu lakkaavan ennenaikaisesti (vesilukon pulputus lakkaa ja ominaispaino ei muutu päiviin ja ominaispaino jää reilusti 1.008 yläpuolelle), niin millä tavalla käymistä olisi mahdollista käynnistää uudestaan, vai onko?
    3. Vaiheessa 8. meillä oli siis ideana tehdä oluen hiilihapotus toisessa käymisastiassa sen sijaan, että lisäisi suoraan pulloihin sokeria. Ymmärsimmeköhän tuon idean nyt aivan väärin, olisiko oluen pitänyt siis antaa olla nyt ensimmäisessä käymisastiassa vaikka sen kaksi viikkoa, jonka jälkeen siirtää olut hetkeksi toiseen käymisastiaan jossa tuo sokeri, ja sokerin sekoituttua vierteeseen lappoaminen heti pulloihin ja korkit kiinni? Tuo vaihe nyt meni varmaan ihan kokonaan mönkään, mitenhän hoidamme nyt tuon pullotuksen? Lisäämmekö sokeria pulloihin x-määrän ja sitten olut perään, vai laitammeko taas toiseen astiaan sokeria x-määrän ja lappoamme oluen sinne, jonka jälkeen heti lappoaminen pulloihin?
    4. Onko sekundääriastiassa jälkikäymisen ideana siis se, että lapotaan ihan vain vierre sekundääriastiaan ja kansi kiinni ja vesilukko paikalleen, että ei mitään sokereita tms. sekoitella siinä kohtaa vielä vierteeseen?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista! Tarkoituksena olisi vielä tehdä yksi tai kaksi satsia olutta uutteesta, jonka jälkeen mahdollisesti koitetaan jo mäskäämistä. Kunhan saisi nämä perusasiat ensin haltuun! :jano:

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Su Elo 05, 2018 12:16 pm

Ensimmäisenä tervetuloa foorumille!

Toisekseen mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.

Lisäsitte sekundääriastiaan pullotussokerit jossa hiiva ne käytti viikon aikana. Sokerin käyminen on luultavimmin laskenut ominaispainoa hieman, sokeri kun käy kokonaan ja alkoholi on kevyempää kuin vesi.

Nyt suosittelen seuraavaa :
1.Antakaa oluen olla samassa astiassa viikko tai kaksi, heilutelkaa kevyesti hiiva liikkeelle kerran päivässä vaikka ohi kulkiessa.
2.Antakaa astian olla rauhassa päivän verran ennen pullotusta, jos mahdollista niin viileässä esim 4-8'C.
3.Pullotuksen ollessa välittömästi käsillä, lisätkää toisen käymisastian pohjalle veteen liuenneena pullotussokerit. Itse laitan tuopillisen vettä sokerin kera mikroon jossa se on helppo kiehauttaa.
4.Lapotkaa olut pullotussokereiden päälle niin, että lapottava olut on mahdollisimman vähän tekemisissä ilman kanssa. Käytännössä pitäkää pullotuskäymisastiaa kallellaan kunnes oluen pinta on noussut niin paljon ettei pinta väreile lapottavasta oluesta astian ollessa normaaliasennossa pohja lattialla.
5.Lappoamisen jälkeen olen vielä pyöräyttäynyt rauhallisesti lapolla olutta sekaisin sokeriliemen kanssa pari kolme kierrosta.
6.Välittömästi olut pulloihin ja korkit päälle.
7.Jälkikäymistä huoneenlämmössä vähintään pari viikkoa, mielellään kuukauden pari jonka jälkeen joko kylmäsäilytys tai jäähdytys jääkaapissa kulutuksen mukaan.

F4irline
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Elo 05, 2018 11:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja F4irline » Su Elo 05, 2018 12:37 pm

PetteriSeppänen kirjoitti:Ensimmäisenä tervetuloa foorumille!

Toisekseen mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.

Lisäsitte sekundääriastiaan pullotussokerit jossa hiiva ne käytti viikon aikana. Sokerin käyminen on luultavimmin laskenut ominaispainoa hieman, sokeri kun käy kokonaan ja alkoholi on kevyempää kuin vesi.

Nyt suosittelen seuraavaa :


Kiitokset! Täältä hyvää materiaalia on tähänkin asti löytynyt ja mukava huomata, että vastauksia näihin aloittelijan kysymyksiinkin saa helposti. :cheers2:

Jees, kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Huomasimmekin muuten joo, että ominaispainoa mitatessa olikin ominaispaino pompsahtanut 1.016 -> 1.020. Pari kysymystä vielä:
    1. Nyt mikäli jätämme oluen tuohon nykyiseen astiaan viikoksi tai kahdeksi, niin onkohan tuossa hiivaa varmasti jäljellä, vai pitäisikö siihen hiivaa lisätä varmuuden vuoksi? Lapotessamme oluen ensimmäisestä astiasta toiseen huomasimme, että pohjalla oli aika paksu kerros oletettavasti vielä hiivaa, mikä ei tietenkään lapotessa toiseen astiaan lähtenyt mukaan. Lisäksi vesilukko ei ole nyt viikon aikana pulpahdellut lainkaan tuossa toisessa käymisastiassa.
    2. Kun nyt sitten loppujenlopuksi pääsemme oluen pullottamaan, niin laitammeko taas sokeria sen 5-8g/litra verran toiseen astiaan pohjalle? Eihän pullot rupea räjähtelemään, kun tuo 6g/litra sokeria on nyt tuossa meidän vaiheessa 8. jo lisätty?

PetteriSeppänen
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1211
Liittynyt: Ke Tammi 30, 2013 21:48 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Suomi
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja PetteriSeppänen » Su Elo 05, 2018 13:59 pm

Lisävastauksia :
1. Hiivaa on kyllä, sama hiiva käyttää pullotussokerit sitten pulloissa hiilidioksidiksi, ei hätää! Primäärin pohjalla oleva hiivakakku on siitä kätevä, että sitä voi hölskytellä takaisin pohjalta liikkeelle jolloin olut oletettavasti kypsyy paremmin ja/tai saattaa käydä kuivemmaksi eli ominaispaino pienemmäksi
2. Lisätkää normaali määrä pullotussokeria ohjeen mukaan pullotuskäymisastian pohjalle veteen liuenneena. 8. kohdassa lisäämänne sokeri on käynyt jo alkoholiksi ja hiilidioksidiksi kuluneen viikon aikana, sitä ei enää ole. Asia varmistuu mittaamalla ominaispaino. Ominaispainon tulee olla aikaisempi 1.016 tai pienempi jolloin voitte olla varmoja, että sokerit ovat käyneet 8. kohdan jäljiltä alkoholiksi.

Yleisesti ottaen kotiolutta on vaikea pilata täysin ja huonommatkin oluet kypsyvät ajan kanssa mukiin meneviksi vaikka eivät varsinaisesti hyviä olisikaan.

F4irline
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Elo 05, 2018 11:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja F4irline » Su Elo 05, 2018 14:35 pm

PetteriSeppänen kirjoitti:Lisävastauksia :
1. Hiivaa on kyllä, sama hiiva käyttää pullotussokerit sitten pulloissa hiilidioksidiksi, ei hätää! Primäärin pohjalla oleva hiivakakku on siitä kätevä, että sitä voi hölskytellä takaisin pohjalta liikkeelle jolloin olut oletettavasti kypsyy paremmin ja/tai saattaa käydä kuivemmaksi eli ominaispaino pienemmäksi
2. Lisätkää normaali määrä pullotussokeria ohjeen mukaan pullotuskäymisastian pohjalle veteen liuenneena. 8. kohdassa lisäämänne sokeri on käynyt jo alkoholiksi ja hiilidioksidiksi kuluneen viikon aikana, sitä ei enää ole. Asia varmistuu mittaamalla ominaispaino. Ominaispainon tulee olla aikaisempi 1.016 tai pienempi jolloin voitte olla varmoja, että sokerit ovat käyneet 8. kohdan jäljiltä alkoholiksi.

Yleisesti ottaen kotiolutta on vaikea pilata täysin ja huonommatkin oluet kypsyvät ajan kanssa mukiin meneviksi vaikka eivät varsinaisesti hyviä olisikaan.


Tsek!
1. Juuh, se hiivakakku vaan jäi tosiaan sinne primääriastian pohjalle, ei mennyt siihen sekundääriastiaan mukaan. Sillä vähän ajattelinkin että olisiko tuohon pitänyt nyt hiivaa tohon sekundääriastiaan vaikka lisätä, vai meneeköhän nyt niillä hiivoilla mitä lapotessa on mukaan irronnut?
2. Ok, tämä selvä. :)

Astalo
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 19
Liittynyt: Su Heinä 01, 2018 12:35 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kajaani
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja Astalo » Su Elo 05, 2018 14:58 pm

Hiivaa on aina mukana, sitä ei saa täysin pois kuin suodattamalla.

F4irline
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Elo 05, 2018 11:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja F4irline » Su Elo 05, 2018 16:54 pm

Astalo kirjoitti:Hiivaa on aina mukana, sitä ei saa täysin pois kuin suodattamalla.


Selvä homma! Mepä mennään ylläolevien ohjeiden mukaisesti nyt rauhassa odotellen ja käymisastiaa päivittäin vähän heilutellen. :)

Kiitoksia vastauksista ja jelpistä!

F4irline
Foorumilainen
Foorumilainen
Viestit: 5
Liittynyt: Su Elo 05, 2018 11:40 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja F4irline » La Elo 11, 2018 12:21 pm

Vielä tähän liittyen: olueen oli jo astiassa muodostunut jonkinverran hiilihappoja, ihan selkeäsit siis maistaessa hiilihapot tulee mausta läpi. Uskaltaakohan tuohon nyt jokatapauksessa laittaa 6g/l sokeria, vai kannattaiskohan tässä tilanteessa laittaa vaikka 4g/l luokkaa ennemmin? Ominaispaino oli nyt tippunut 1.014, eli vähän alemmaksi, kuin alunperin. Siitä se ei enää tunnu tippuvan, eli eiköhän toi lopullinen ole!

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja ByB » La Elo 11, 2018 13:20 pm

6g/l ei ole vielä mitenkään vaarallisen paljon.
Itse pistänyt joihinkin 8g/l eikä yksikään ole räjähtänyt.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Ensimmäinen uuteolut, jälkikäyminen ja hiilihapotus sekundääriastiassa?

ViestiKirjoittaja mursu » La Elo 11, 2018 15:36 pm

Käymisen jäljiltä oluessa oleva hiilidioksidi riippuu lähinnä (korkeimmasta) lämpötilasta missä olut on oleskellut käymisen jälkeen ja se tulee huomioida kun se sokerin määrä päätetään. Pari kätevää linkkiä joilla voi itse päätellä oluessa olevan hiilidioksidin määrän ja myös sen paljonko tarvitaan lisäksi erityyppisiä sokereita jotta päästään tyylille sopivaan hapotukseen.

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

https://byo.com/resource/carbonation-priming-chart/

Dextrose monohydrate = panimosokeri (corn sugar)
Sucrose = sakkaroosi = taloussokeri (ruokosokeri)

Joku 2.5 tilavuutta hiilidioksidia voisi siis olla hyvä lähtökohta ensimmäiseen IPAan. Jos olut on käynyt loppuun vaikka 20C.ssa niin 6.6g per litra taloussokeria tai reilu 7g per litra panimosokeria. Toki tuosta voi hieman poiketa ja lämpötila vaikuttaa hieman. Eka kerralla ei kannata pilata olutta ylikarbonaatiolla. Vaikka pullo kestäisi, niin ei ole kiva jos se kuohuu kaikki pöydälle ja suutuntuma on pielessä.


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa