Danstar bry-97, vehnä-ale uutteista

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Hugh Mungus
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2018 17:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Danstar bry-97, vehnä-ale uutteista

ViestiKirjoittaja Hugh Mungus » Ke Huhti 11, 2018 18:10 pm

Terve, laitoin tuossa 5.4 elämäni toisen kotiolutsatsin tulille, uutteista tietenkin.

23l satsiin meni:

-Cooper's Wheat LME 1.5kg
-Bulletbrew Light LME 1.5kg
-"Beer Enhanceria" 1kg (50/50 light dme ja panimosokeri)
-22g edellämainittua Danstarin American Ale-hiivaa.
-Katkeroinnin hoidin isomerisoidulla uutteella ja kuivahumalointiin olen varannut pellettejä 50g (Sorachi, Citra)
-Starsania joka välissä
-Litra Bambergilaista savuolutta janoon

Kiehautin pikaisesti uutteet kasaan ja lisäsin humala-uutteen, jäähdytin siihen n. 20 asteeseen, ilmasin lastalla ja kaadoin loput vedestä sekaan, uusi kevyempi ilmaus. Lämpömittari pöntön kyljessä pysyi siinä 20-21 asteessa koko prosessin ajan, sit mittasin ominaispainon joka sillä hetkellä oli 1.056, hyvä, eli siis vahvaa nelosta tiedossa jos hommat menee hyvin. Lisäsin hiivan desiin kädenlämpöistä vettä ja annoin olla vartin elmukelmun alla, kaadoin sekaan ja kansi kiinni.

Käyminen alkoi aika lailla tasan 20 tuntia hiivan lisäämisestä, ensin hitaasti mutta ensimmäisen vuorokauden jälkeen tahti oli kupla per sekuntti kunnes nousi hurjaan crescendoon jolloin vesilukko muistutti enemmän pappa-tunturin tyhjäkäyntiä. Fast forward maanantaihin, jolloin pulputus lakkasi. Tänään vilkaisin näytettä ottaakseni pönttöön ja totesin mitä helvettiä, krausen edelleen n. 3 senttiä paksuna pinnassa näytettä ottaessa pieni osa hiivasta tuli vääjäämättä mukana. Päätin antaa näytteen seistä työpäivän ajan, suljin kannen ja heitin rotsin niskaan, kohti työpaikkaa siis. Palatessani huomasin että käymisastian kansi on noussut taas pinkeäksi ja vesi hajulukossa pysyy suurimmaksi osin etummaisessa kammiossa. Erottelin varovasti hiivan pois näytteestä ja ravistin turhat hiilihapot pois, jota oli vieläkin erittäin runsaasti hillopurkissa toimivassa mittausastiassani.

Ominaispaino vartti sitten: 1.022 :eivarma:

Kysymykseni siis kuuluu, kannattaisiko tässä vielä odotella ennen kuivahumalointia pari päivää että krausen ja loput hiivasta laskee pohjalle vai onko tämä hiiva jonkin sortin kuviokelluja? Luin että tämän Danstarin hiiva pitäisi olla aika neutraalin makuinen mutta aggressiivinen kävijä, hoitaen kevyemmät ja vaaleammat oluet valmiiksi jopa alle neljässä päivässä.

Jos ominaispaino ei tuosta enää laske, onko turvallista laittaa kruunukorkillisiin lasipulloihin 5g/litra jälkikäyntisokeri määrällä?

Maku näytteessä oli, noh, hiivaisa ja raaka, kuten viikon vanha kalja yleensä on, mutta rungon maltaisuus+makeus ja katkeruus olivat mielestäni erittäin hyvin balanssissa, ei mitään maku tai hajuvaroitusta kontaminaatiosta.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 170
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Danstar bry-97, vehnä-ale uutteista

ViestiKirjoittaja mursu » Ke Huhti 11, 2018 19:20 pm

Ei tuo ollenkaan tavattomalta minusta kuulostaisi että käymisen loppuliuku olisi vielä kesken 6. päivänä. Sinuna odottelisin kaikessa rauhassa vielä ainakin toisen viikon ennen pullotusta (sikäli primaarista siirryt pulloihin kuten ymmärsin). Käyminen ehtii varmasti loppuun, diasetyylit ym. mahdolliset sivumaut poistuvat ja hiiva saa aikaa laskeutua. Keskeneräisenä pullottaminen ei ole turvallista eikä järkevää ja pullot ovat helposti hiivaa puolillaan... Sinänsä SG 1.022 oluen voi toki pullottaa kunhan käyminen on varmasti täysin päättynyt. Fiilis olisi että tuon kyllä pitäisi mennä alemmas kuin 22 ja kuvauksesi (krausen ja co2 tuntuisi yhä muodostuvan) tukisi sitä että käyminen on kesken.

Hugh Mungus
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2018 17:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Danstar bry-97, vehnä-ale uutteista

ViestiKirjoittaja Hugh Mungus » Ke Huhti 11, 2018 19:28 pm

mursu kirjoitti:Ei tuo ollenkaan tavattomalta minusta kuulostaisi että käymisen loppuliuku olisi vielä kesken 6. päivänä. Sinuna odottelisin kaikessa rauhassa vielä ainakin toisen viikon ennen pullotusta (sikäli primaarista siirryt pulloihin kuten ymmärsin). Käyminen ehtii varmasti loppuun, diasetyylit ym. mahdolliset sivumaut poistuvat ja hiiva saa aikaa laskeutua. Keskeneräisenä pullottaminen ei ole turvallista eikä järkevää ja pullot ovat helposti hiivaa puolillaan... Sinänsä SG 1.022 oluen voi toki pullottaa kunhan käyminen on varmasti täysin päättynyt. Fiilis olisi että tuon kyllä pitäisi mennä alemmas kuin 22 ja kuvauksesi (krausen ja co2 tuntuisi yhä muodostuvan) tukisi sitä että käyminen on kesken.


Kuivahumaloinnin ajattelin hoitaa primaarista ja ehkä lapota jälkikäymisliemen päälle sekondaariin josta pullotus. Mutta eipä tässä, maltetaan ainakin vielä viikko ja seurataan tilannetta!

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 170
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Danstar bry-97, vehnä-ale uutteista

ViestiKirjoittaja mursu » Ke Huhti 11, 2018 19:32 pm

Sitä kuivahumalan lisäystä voi toki harkita jo nyt. Siitä aihetuu kuitenkin ylimääräistä hapettumista (kuten tämänpäiväisestä pöntön availustakin) ja on parempi tehdä se ajoissa jotta hiiva voi vielä syödä sitä happea pois pöntöstä. Toki tarkasta ajankohdasta on erilaisia mielipiteitä mutta fermentaation loppupuolella on yksi paljon käytetty hetki. Jos nyt lisäät kuivahumalat niin se vie kuitenkin useita päiviä että niistä aromit irtoavat, hyvin voit laittaa ne vaikka nyt viikoksi ja sitten siirtyä eteenpäin.

Hugh Mungus
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2018 17:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Danstar bry-97, vehnä-ale uutteista

ViestiKirjoittaja Hugh Mungus » Ke Huhti 11, 2018 19:38 pm

Kuulostaa ihan käypältä idealta, taidanpa laittaa musliinit starsaniin lillumaan.

Hugh Mungus
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Huhti 11, 2018 17:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen

Re: Danstar bry-97, vehnä-ale uutteista

ViestiKirjoittaja Hugh Mungus » Ti Huhti 17, 2018 21:04 pm

Tänään töistä päästyäni en jaksanu odottaa vaan laitoin lapot ja pullot kuuraukseen. Hiiva oli laskenut nätisti pohjalle ja FG mittasi sopivat 1.014 hiilihappojen poiston jälkeen. Suoraan mittalasista maisteltuna jo erittäin maittavaa ja mukavan kukkaista vehnä-alea. :cheers2:


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa