Aloittelijan eka pano

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

pyhä_ankka
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Helmi 23, 2018 9:16 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Aloittelijan eka pano

ViestiKirjoittaja pyhä_ankka » Pe Helmi 23, 2018 16:51 pm

Hei.

Tässä pitkään täältä ja reittausblogista oluen tekoa opiskelleena ja nyt vihdoin ensimmäisen olueni pussimäskäämällä valmistettuani (myös eka alkoholituote jonka valmistin) ajattelin kirjoittaa koko prosessin kaikkine virheineen muiden aloittelevien neuvoksi ja kokeneempien naurunaiheeksi.

VÄLINEISTÖ
Emalinen kattila mummolta n.13l 0€
Ikea IDEALISK siivilä 7,99€
Vaaka 12,99e
Ikea digitaalinen lämpömittari (ilmeisesti lihaa varten, VIRHE) 6,99€
Hieman muokattu basic starter set 40€
Lappo 5,20€
Better brew mäskäyspussi 11,50€
karahvi, siiviläpussi (humalamuhjun suodatukseen) 2,85€
Korillinen olvia (pullotarpeisiin) 26€
Kannu 1,7l (mittaukseen, VIRHE:puuttui mitta-asteikko) 1,99€
YHTEENSÄ: n. 115€

RESEPTI
Tässä apinoitiin reittausblogin IPA reseptiä, jota sitten itse brewmatella luultavasti päin v***ua muokattiin. Eräkokona laitteiston rajoittaessa päädyttiin korilliseen, eli n. 8l

Maltaat
VIKING Pale ale EBC 5 - 1,75kg
Viking Cara plus EBC 10 - 0,25kg

Humalat
Magnum (alpha 11%) @60min 15g
Amarillo (alpha 6,4%) @10min 5g
Cascade (alpha 7,4%) @10min 5g
Amarillo (alpha 6,4%) @5min 5g
Cascade (alpha 7,4%) @5min 5g
Amarillo (alpha 6,4%) @0min 8g
Cascade (alpha 7,4%) @0min 8g

Hiiva
Safale US-05

Erän hinta 9,64€

PROSESSI
Aloitin mäskäämisen mittaamalla maltaat pussiin ja laittamalla BrewMaten ilmoittaman strike water (6l) kattilaan lämpenemään. Kun olin saanut maltaat mitattua, heitin pussin samalla liikkeellä kattilaan (tässä virhe jonka tajusin vasta myöhemmin, vesi olisi siis tietenkin kuulunut lämmittää ennen maltaiden lisäystä). No siinä sitten lämmittelin kattilaa hyvät tovit ja tämän aikana tajusinkin, että normi liesi ja 13l emalikattila ei ole mitenkään kovin nopea yhdistelmä. Samalla kun koitin nostaa mäskin lämpötilaa haluttuun 66C laitoin uunin lämpenemään n. 100C.
Kun tavoiteltu lämpötila oli, (erittäin huonon mittarini mukaan joka heitti n. 57-70C välillä, ilmeisesti ei soveltunut siis nesteen mittaamiseen), jotenkuten saavutettu nakkasin kattilan uuniin ja otin uunin pois päältä.
Noin tunnin uunissa mäskäytymisen jälkeen nostin mäskäyspussin siivilään ja kaadoin nesteet käymisastiaan, tämän jälkeen huuhtelin kuumalla (ei tullut lämpötilaa mitattua) vedellä mäskäyspussia kunnes saavutin käymisastian mitta-asteikon mukaan "wort before boil" litra määrän jonka BrewMate ilmoitti (n.9.3l).
Kattilan huuhtelun jälkeen vierre takaisin kattilaan ja levylle lämpenemään, mäskäyksen aikana olin räplännyt reseptiä sen verran, että olin tajunnut alpha % vaikuttavan humalan määrään ja koska oman magnumini alpha % oli alhaisempi kuin reittausblogin reseptin, lisäsin aika raskaalla kädellä reseptin sisältämää määrää (oli alun perin jtn. alle 10g) ja pyöristin kaikki humalat ylempään gramma määrään (vaa-an epätarkkuuden takia).
Kattilan kiehumista odotellessa laitoin hiivan kippoon pienen vesimäärän kanssa ja mittailin humalat. Kun vierre vihdoin kiehui (n.1-2h lämmityksen jälkeen) lisäilin humalat reseptin mukaan, alkuperäisessä reseptissä viimeiset humalat olisivat ilmeisesti olleet oikeasti dry hop, eli vasta käymisastiaan myöhemmin lisättäviä(?), mutta ymmärryksen puuttuessa lisäsin ne siis samalla kun otin keittolevyn pois päältä.
Keittämisen loputtua käärin kattilan kannen elmukelmulla tiiviiksi ja vein kattilan noin 1-2h parvekkeelle pakkaseen jäähtymään. Vierteen jäähdyttyä kaadoin kattilan sisällön siivilän ja siihen päälle laitetun siiviläpussin läpi käymisastiaan (ei muuten meinannut siiviläpussi reunat riittää). Tässä vaiheessa hieman panikoiden tajusin, että en ollut hiivaan lisäämääni vettä kiehauttanut ja kontaminaatioriskin pelossa nakkasin hiivan lavuaariin ja käytin varalla ollutta hiivapussia itse olueen. (luultavasti täysin turha pelko) Huomasin myös, että käymisastiaan ei ollut tullut läheskään 8l vierrettä vaan vierteen määrä oli jotain 6l tietämillä, joten (hyvin ristiriitaisesti hiivan tuhlaamisen suhteen) lisäsin hanasta vettä vierteeseen kunnes tavoiteltu 8l oli kasassa. Tähän veden lisäykseen sekoittui myös erittäin paha virhe, sillä en muista mittasinko OG:n alkuperäisestä vierteestä vai vasta veden lisäyksen jälkeen. (alkoholin määrän laskeminen meni siis pahasti huti)
Käytin olutta ensiksi viikon n. 16-17C (käymiastian kylkeen liimattavan mittarin mukaan) ja koska asun pienessä kämpässä tämä tarkoitti, että myös makuuhuoneeni lämpötila oli sama 16C. Kylmyyteen kyllästyneenä ja tajuttuani, että Safalen suositeltu lämpötila itseasiassa on jotain 16-23C laitoin ikkunan kiinni ja käytin olutta toisen viikon hieman miellyttävimmissä lämpötiloissa.
Parin viikon käymisen jälkeen pulputus oli lakannut, mittasin vielä ominaispainon peräkkäisinä päivinä ja koska tulos ei muuttunut päätin aloittaa pullotuksen. Pullotuksessa keittokattilan desinfioituani laitoin ensiksi n. 40g taloussokeria kattilan pohjalle ja kiehautin vedenkeittimellä hieman vettä johon sokerin sulattelin, lapposin käymisastiasta sisällön kattilaan sokeriliemen päälle. Puhdistin käymisastian pohjalta hiivasakan ja lapposin oluen kattilasta takaisin käymisastiaan. Tämän jälkeen pullottelin tuotteen käymisastian hanasta pullotustikulla pulloihin. Lopputuotetta saatiin lopuksi 21 ja puoli pulloa, joten tavoitteesta hieman jäätiin, luultavasti pullollinen jäi vielä astian pohjallekkin kun se oli käytännössä lähes mahdoton sieltä astioida.
Desinfiointiaineena käytin jtn. Chemipro Oxia ja vaikka tätä ilmeisesti ei olisi tarvinnut huuhdella en kuitenkaan uskaltanut jättää sitä huuhtelematta, sillä aine tuoksui niin vahvasti syömäkelvottomalta.

Nyt noin 2vko pullotuksesta availin ekan pullon ja lopputuloksena on kyllä ehdottomasti olut. Alkumaku on hieman vetinen ja tuoksu kotikaljamainen, mutta tämän jälkeen tuote maistuu itseasiassa ihan oikealta IPA:lta. Kaiken kaikkiaan olen kohtalaisen tyytyväinen tuotteeseen, näin ensimmäisenä tekeleenä, joskaan en kyllä maksaisi tästä 6,78€/pullo, joka siis tuli tälle hinnaksi kaikki tarvikkeet laskiessa :) .

Lopuksi pyydän vielä anteeksi epäselvää tekstiä, en millään jaksanut ruveta käymään tuota ajatuksenvirtaa enää uudelleen läpi korjaillen.

PS. nyt tässä tarinaa kirjoittaessani yhden oluen juoneena uskallankin arvioida, että alkoholin määrä saattaa jopa olla se tavoiteltu ja BrewMaten ilmoittama 5,3%

burp
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 63
Liittynyt: Ti Elo 04, 2015 23:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan eka pano

ViestiKirjoittaja burp » Pe Helmi 23, 2018 18:49 pm

Chemipro OXI ei taida varsinainen desinfiointiaine olla. Tehokas pesuaine kylläkin ja se on hyvä huuhdella pois pakkauksen ohjeista huolimatta. Sopii muuten pullojen pesuun hyvin, koska se huuhtoutuu paremmin pois kuin konetiskiaine.

Desinfiointiin suosittelen Star Sania ja pullopesuria, esim. https://www.panimonurkka.fi/tuote/pullo ... sinfioija/

dr.hopo
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 98
Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan eka pano

ViestiKirjoittaja dr.hopo » Pe Helmi 23, 2018 19:47 pm

Jos mittasit OG:n ennen veden lisäystä, niin voit laskea OG:n veden lisäyksen jälkeen ihan vaan painotettuna keskiarvona. Lämpötila olis hyvä tietää, mutta muutaman asteen heitto ei suuruusluokkia muuta. FG:tä en tuossa huomannut mainittavan, mutta kai sen mittasit. Karbonointisokeri lisää alkoholia vähän (luokkaa 7g/l noin 0.3%-yksikköä). Täsmääkö alkoholipitoisuus?

Ja puhtaan kylmän hanaveden lisäys ei ole kamala ongelma, kontaminaatioriski on pieni. Aikoinaan uuteoluita tehdessä lisäsin surutta kylmää vettä vierteeseen eikä kertaakaan ollut ongelmaa. Ja yhä edelleen huuhdon kylmällä hanavedellä Star Sanilla desinfioidut pullot/välineet (jonka jälkeen ne eivät enää ole varsinaisesti desinfioituja...).

pyhä_ankka
Jäsen
Jäsen
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Helmi 23, 2018 9:16 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Aloittelijan eka pano

ViestiKirjoittaja pyhä_ankka » Pe Helmi 23, 2018 22:53 pm

Joo, siis Star Sania olen ajatellutkin ostaa seuraavaksi, tuota Chemiprota vaan tuli starter kitin mukana, joten käytin sitä. OGn mittauksessa ongelmana onkin juuri se, että en muista mittasinko sen ennen vai jälkeen veden lisäyksen. Eipä sillä toisaalta niinkään väliä, vaikka ihan mielenkiintoinen tieto onkin niin maku kuitenkin tärkeämpää ja tästä oppineena ens kerralla hieman paremmin. :)


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa