Intercontinental
American IPA
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 19.0
Total Grain (kg): 5.050
Total Hops (g): 189.00
Original Gravity (OG): 1.060 (°P): 14.7
Final Gravity (FG): 1.015 (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV): 5.89 %
Colour (SRM): 6.9 (EBC): 13.6
Bitterness (IBU): 82.1 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 72
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
4.500 kg Pale Ale Malt (89.11%)
0.300 kg Wheat Malt (5.94%)
0.150 kg Crystal 20 (2.97%)
0.100 kg Crystal 40 (1.98%)
Hop Bill
----------------
27.0 g Simcoe Pellet (12.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
18.0 g Motueka Pellet (7.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1 g/L)
18.0 g Citra Pellet (11.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1 g/L)
18.0 g Galaxy Pellet (13.4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1 g/L)
18.0 g Motueka Pellet (7.8% Alpha) @ 1 Minutes (Aroma) (1 g/L)
18.0 g Galaxy Pellet (13.4% Alpha) @ 1 Minutes (Aroma) (1 g/L)
18.0 g Citra Pellet (11.1% Alpha) @ 1 Minutes (Aroma) (1 g/L)
Dry Hop
9.0 g Motueka Pellet (7.8% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop I) (0.5 g/L) Day 6
9.0 g Citra Pellet (11.1% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop I) (0.5 g/L) Day 6
9.0 g Galaxy Pellet (13.4% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop I) (0.5 g/L) Day 6
9.0 g Motueka Pellet (7.8% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop II) (0.5 g/L) Day 13
9.0 g Citra Pellet (11.1% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop II) (0.5 g/L) Day 13
9.0 g Galaxy Pellet (13.4% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop II) (0.5 g/L) Day 13
Misc Bill
----------------
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale US-05
Miltä vaikuttaa? Pitäisikö humalan määriä säätää? Citra ja Galaxy dominoi varmaankin? Entäs kuivahumalamäärät
Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit
-
- Janon sammuttaja
- Viestit: 91
- Liittynyt: Ti Joulu 05, 2017 21:40 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Tampere
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Parilla viime kerralla humalavetoisessa pale alessa itsellä aromihumalointi vähän epäonnistunut. Katsoin siksi vanhat muistiinpanot läpi, ja pari yhteistä seikkaa löytyi onnistuneille erille. Niissä oli (60 min katkeron lisäksi) aromihumaloinnin pääosa noin 15 min keitettyjä humaloita ja loput 2-0 min lisättyjä. Jos aika oli >20 min aromit olivat kääntyneet katkeran suuntaan aromien kustannuksella, ja jos <10 min niin humaloinnissa jäi uupumaan. Eli humalointien keittoajat vaikuttavat mun silmääni hyvältä, aion itse seuraavaan pale aleen jotain hyvin samanlaista plus ehkä puolet humalista keiton jälkeen vähän jäähtyneeseen vierteeseen.
Kuivahumalointia on melko vähän, mutta itse koen reilun kuivahumaloinnin sitruunamehumaisena, joten tuokin kelpaisi minulle. Joku muu heittäisi vaikka 100+ g.
Galaxya en ole käyttänyt, mutta Citra maistuu... sitruunalta. Kyllä sen todella erottaa, jos sitä on merkittävä osa. Makuasia!
Eiköhän ole parasta kokeilla, ja sitten säätää sen mukaan miltä tuntuu. Enpä ole kahta kertaa aivan samanlaista tehnyt, aina on muutosta joko humalalajikkeissa, keittoajoissa, kuivahumaloinnissa, maltaissa, mäskäyslämpötilassa ja ties missä
.
Kuivahumalointia on melko vähän, mutta itse koen reilun kuivahumaloinnin sitruunamehumaisena, joten tuokin kelpaisi minulle. Joku muu heittäisi vaikka 100+ g.
Galaxya en ole käyttänyt, mutta Citra maistuu... sitruunalta. Kyllä sen todella erottaa, jos sitä on merkittävä osa. Makuasia!
Eiköhän ole parasta kokeilla, ja sitten säätää sen mukaan miltä tuntuu. Enpä ole kahta kertaa aivan samanlaista tehnyt, aina on muutosta joko humalalajikkeissa, keittoajoissa, kuivahumaloinnissa, maltaissa, mäskäyslämpötilassa ja ties missä

-
- Foorumilainen
- Viestit: 5
- Liittynyt: Ke Helmi 14, 2018 10:30 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: KERAVA
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Samaan lopputulokseen olen päätynyt keittohumalien aikatauluissa, eli yli 15 min keitto lisää katkeroa aromin kustannuksella.
Mä vielä mietin tuota humalan määrää loppuosassa, eli lisätä ehkä vielä yksi annostus hop standiin/whirlpooliin. Ehkäpä säätää Citraa sekä Galaxya alas ja Motuekaa vähän ylös. Eka kokeilu tosiaan tällä kombolla ja ainahan pystyy uudet sopat keittämään.
Mä vielä mietin tuota humalan määrää loppuosassa, eli lisätä ehkä vielä yksi annostus hop standiin/whirlpooliin. Ehkäpä säätää Citraa sekä Galaxya alas ja Motuekaa vähän ylös. Eka kokeilu tosiaan tällä kombolla ja ainahan pystyy uudet sopat keittämään.
-
- Aloittelija
- Viestit: 42
- Liittynyt: Ti Joulu 21, 2010 13:49 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Hki
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Ihmettelen tuota kuivahumalointi aikataulua. Miksi kahdessa erässä ja miksi ensimmäinen erä noin aikaisin?
-
- Foorumilainen
- Viestit: 5
- Liittynyt: Ke Helmi 14, 2018 10:30 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: KERAVA
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
upwaypass to heaven kirjoitti:Ihmettelen tuota kuivahumalointi aikataulua. Miksi kahdessa erässä ja miksi ensimmäinen erä noin aikaisin?
Eka kokeilu, ei siis ole mitään empiriaa takana, varovaisuutta omalta puolelta. Olisiko parempi kaikki yhdellä kertaa ja antaa vaan olla pullotuspäivään asti? Milloin kannattaa aloittaa, onko esim 6-7 päivän jälkeen hyvä?
-
- Aloittelija
- Viestit: 42
- Liittynyt: Ti Joulu 21, 2010 13:49 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: Hki
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Parasta on laittaa vasta kun käyminen on ohi, eli ettei tule ne aromit pihalle vesilukon kautta. Itse laittaisin kaikki kerralla, noin kahden viikon jälkeen. Olettaen että kaasujen vaihtoa ei enää tapahdu. En näe mitään pointtia tehdä kuivahumalointia kahdessa erässä ja kuudessa päivässä tuskin kaikki pulina on loppunut, ellei hiivaa reippaasti ainkin 2x us05 tuohon reseptiin ja ilmaa vierrettä tehokkaasti. Yleensä pitempi aika käymisastiassa on plussaa makujen puhtauden suhteen ja humalia ei tarvitse liottaa muutenkaan kovin pitkään oluessa.
-
- Foorumilainen
- Viestit: 5
- Liittynyt: Ke Helmi 14, 2018 10:30 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: KERAVA
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Kiitti, pitääpä kokeilla tätä metodia ja ihan rauhassa venailla, että käyminen on tosiaan ohi.
-
- Harjoittelija
- Viestit: 474
- Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: oolu
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Jos vain ei ole kiire tai muuta syytä pullottaa aiemmin, niin perusaleille tuntuu hyvältä 3 viikkoa primääriä joista viimeisen aikana kuivahumalointi. Monet sanovat että kaksi viikkoa riittää aleille, mutta itse olen huomannut että esim. US05 painuu pohjalle ekstraviikossa aika paljon paremmin ja tuloksena on tosi paljon kirkkaampaa olutta varsinkin jos ei ole tarkoitus cold crashata.
Peukku myös aromihumaloinnista joka tehdään vähän jäähtyneeseen vierteeseen erityisesti jos ei ole nopeaa jäähdytyslaitteistoa. Taidan itsekin siirtää nollan minuutin lisäykset hopstandimaisiksi, koska viimeisimmässä erässä tuolla sai tosi muikeasti aromia ilman katkeroiden irtoamista jopa no-chill -menetelmällä.
Peukku myös aromihumaloinnista joka tehdään vähän jäähtyneeseen vierteeseen erityisesti jos ei ole nopeaa jäähdytyslaitteistoa. Taidan itsekin siirtää nollan minuutin lisäykset hopstandimaisiksi, koska viimeisimmässä erässä tuolla sai tosi muikeasti aromia ilman katkeroiden irtoamista jopa no-chill -menetelmällä.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/
-
- Foorumilainen
- Viestit: 5
- Liittynyt: Ke Helmi 14, 2018 10:30 am
- Suomea?: Kyllä
- Paikkakuntasi: KERAVA
- 18 tai yli: Olen
Re: Reseptin tuunausta. Eka oma resepti.
Kiitos paljon huomioista. Oon vaan laput silmillä käyttänyt kaksi viikkoa ja sitten pulloon. Otankin ohjelmaan kolmen viikon käymisen US-05 ja vika viikko humalat uimaan
Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”
Paikallaolijat
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa