Noviisin sekalaisia kysymyksiä

Aloittajan hyötypaketti. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksia ja muitakin neuvoja oman oluen tekemisen aloittamiseen.

Valvojat: suorama, Elmo, Veteraanit

Vaino
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Ti Touko 08, 2018 12:04 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Vaino » Ti Elo 21, 2018 13:54 pm

Pitääkö hiivaus tehdä heti vierteen ilmauksen/hapettamisen jälkeen? Eli siis sekoittelin kovalla kädellä vierrettä ja annoin sen jälkeen yön yli jäähtyä ennen hiivan lisäystä. Meneekö sekoittamisen hyödyt näin hukkaan? Hyvin se käyntiin lähti vrk sisällä kuitenkin.

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 515
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja miguels » Ti Elo 21, 2018 17:43 pm

Vierre pitää ilmata vasta jäähdytyksen jälkeen.
Hiiva mielellään heti kun hiivauslämpö on saavutettu.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 458
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja cob » Ti Elo 21, 2018 18:17 pm

Ilmaaminen on vainoharhaisemmalle bakteerikontaminaation paikka, siksikin tykkään itse hiivata mahdollisimman pian ilmaamisen jälkeen.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 458
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja cob » Ti Elo 28, 2018 15:49 pm

Nyt tymä kysymys. Viimeisimmässä, ilmeisesti huonosti pakastuksesta selvinnyttä hiivaa käyttävässä oluessa, on fermentaation starttausongelmia. Arvon heitänkö kokonaan uuden hiivan sekaan kun 48h tulee kohta täyteen hiivauksesta. Nyt kuitenkin pönttöä pyöritellessäni oluesta nousi selkeästi kaasukuplia pintaan ja ilmalukkokin kupli jonkin aikaa.

Ovatkohan kyseessä fermentaation ensimmäiset hienoiset merkit, vai haihduttaako (outgassing) vierre istuessaan siihen liuenneita kaasuja hiljalleen pois? Astia ja vesilukko pitäisi olla ilmatiivis eli kaikki painevaihtelut pitäisi näkyä vesilukossa.

(Muutaman tunnin sisällähän tuo varmistuu, mutta lämpimikseni spekuloin.)

edit: ähäkutti, kuplii hitaahkosti mutta varmasti ja vierteen reunoilla on krausenin alku. olipa hermojarepivää :)
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 156
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja mursu » Ti Elo 28, 2018 21:55 pm

No nyt, krausenia = käymistä. Toivotaan että sitä muodostuu lisää ja vireää hiivaa & happea oli tarpeeksi kunnon käymiseen. Kuten konkareiden sanonta ja oma viimeisin eräni osoitti vesilukon kuplilla ei ole mitään väliä. Aina voi olla mikroskooppinen vuoto jolloin kuplia ei välttämättä näy. Toki jos krausenia ja ei kuplia = vuoto joka voi käymisen päätyttyä päästää happea olueen jos sitä ei jossain kohdin tiivistä.

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 458
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja cob » Ke Elo 29, 2018 8:03 am

Hiivat-osiossa lisää tarinaa, mutta joo, otti vain aikansa ja tuo heilutellessa tullut kuplinta oli kuin olikin fermentaation ensimmäinen merkki. Vastaisuudessa pitää panostaa vähän lisää ilmaamiseen, yleensä teen sen loristamalla vierteen keittokattilan hanasta hitaasti ja kunnon pärskeiden ja vaahtoamisen kanssa käymisastiaan, mutta en tiedä riittääkö tuo.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Akentti
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Elo 17, 2018 10:25 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Akentti » Ma Syys 03, 2018 11:01 am

Moro taas! Nyt ollut 3 päivää kuivahumalointi menossa ja tänään oli tarkoitus pullottaa, mutta iski sen verran ikävä flunssa päälle, etten viitsisi olutta lähteä sorkkimaan. Kuinka kauan humalia uskaltaa tuolla pöntössä pitää? :D Jostain luin, että muutama päivä olisi ihan maksimi.

Avatar
raaste
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 61
Liittynyt: To Elo 17, 2017 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja raaste » Ma Syys 03, 2018 11:47 am

Itse oon pitänyt kuivahumalia astiassa 7 päivää ennen pullotusta ja en ole ollut pettynyt lopputulokseen. Tosin en ole koskaan kokeillut tollasta muutaman päivän kuivahumalointia, pitäis varmaan testata. 4-7 päivää tuntuis olevan suositeltu/suosittu kuivahumalointiaika, joten etköhän voi ihan turvallisesti odottaa että räkä lakkaa valumasta. :)

cob
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 458
Liittynyt: Su Syys 13, 2015 18:02 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: oolu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja cob » Ma Syys 03, 2018 11:50 am

Ulkomaanfoorumeillakin tätä usein ihmetellään, mun mutulla löytyy enemmän anekdootteja jotka kertoo että sitä lehtivihreän makua ei tule ylikään viikossa. Omassakin erässä eka kuivahumalointisatsi tulee olemaan seassa yli viikon, enkä ota ressiä siitä.
Kävelyä, kaljaa ja kuvia - https://exposedpaths.exposure.co/

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 699
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Matts » Ma Syys 03, 2018 12:03 pm

Oon joskus kuivahumaloinut todella jytäkällä määrällä (10g/l) ja lyhyen ajan (3 päivää). Mielestäni kuivahumalointi jäi todella köykäiseksi määrästä huolimatta.

Ruohoisuutta ei kannata pelätä alle ennenkuin yli 2 vkon seteissä. Kuivahumaloinnin mitasta ei kannata tinkiä ja ite pitäisin miniminä viikkoa. Tuoreuden tunteesta suurin osa tulee kuitenkin kuivahumaloinnista.

Akentti
Jäsen
Jäsen
Viestit: 4
Liittynyt: Pe Elo 17, 2018 10:25 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Akentti » Ma Syys 03, 2018 12:23 pm

Noniin kiitoksia nopeista vastauksista. Nyt vaan oottelemaan kuumeen laskua ja pullotuspäivää.

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Pe Syys 28, 2018 13:37 pm

Auttakaahan kädetöntä.
Mulla makaa yksityisviestit lähtevät kansiossa,onko mulla jäänyt joku "täpppä" laittamatta,vai mistä johtuu?

Matts
Kisälli
Kisälli
Viestit: 699
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Syys 28, 2018 13:58 pm

Dude jolle olet laittanut viestin ei ole käynyt vielä linjoilla.

miguels
Kisälli
Kisälli
Viestit: 515
Liittynyt: Ke Helmi 06, 2013 12:33 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Uusimaa
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja miguels » Pe Syys 28, 2018 14:08 pm

Juu viestiä ei ole luettu ollenkaan

ByB
Oppilas
Oppilas
Viestit: 151
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2018 19:06 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Porvoo
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ByB » Pe Syys 28, 2018 16:01 pm

Tänks Matts ja Miguels :cheers1: :cheers1:

Avatar
raaste
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 61
Liittynyt: To Elo 17, 2017 21:44 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kuopio
18 tai yli: Olen

Re: Noviisin sekalaisia kysymyksiä

ViestiKirjoittaja raaste » Pe Marras 16, 2018 14:25 pm

Voiko sahdin pullottaa lasipulloon samalla periaatteella kuin "normaalin oluen"? Jotenkin vähän kuumottaa tuo sahdin elävänä pullottaminen, mutta jollain konstilla lammin sahtikin sahtinsa pullottaa. En ole koskaan tehnyt sahtia, mutta kiinostaisi kokeilla. Ehkä vähän hassu kysymys, mutta jos jollakin sahtimestarilla on varmat konstit sahdin turvalliseen pullottamiseen niin olisi hienoa tietää miten se onnistuu. :confus:


Palaa sivulle “Neuvoja ja vinkkejä”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa