Siideriaika

Siideri, viini, juusto ja muut sellaiset.

Valvojat: suorama, Elmo

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Jason » Ma Loka 08, 2012 15:47 pm

Matts kirjoitti:Olis alkuviikosta tulossa puristamosta vajaa 30l kotipihan suomalaisista omenoista puristettua pastoroimatonta mehua. Ne on 50-50 suhteessa todella happamia ja melko happamia (mieheltä joka syö usein sitruunaa raakana ja joka aamu greipin), joten tanniinisuuden pitäs varmaan olla kuosissa.

Muutama kyssäri.
1. Ajattelin pistää nuo yhden SafAle-05 pussin kans ruppaseen. Tarttenko startterin ja jos tartten, niin voiko tehdä sen tavallisesta sokerista keitetyssä vedessä? Minkä kokoisen ja vahvuisen tarttisin?

2. Käymisajasta aattelin että viikoksi 20 asteen lämpötilaan kuppaseen ja sitten 3 viikoksi 18 asteeseen. Pidän koko ajan primäärissä. Toki tsekkailen välissä tuota gravityä. Vissiin tuolla hiivalla käy tuonne 1.010 huitteisiin? OG on varmaan jotain karvan yli 1.040.

3. Tuon kuukauden jälkeen ajattelin pistää pulloihin ja maakellariin about 6-10 asteeseen. Karbonointiin ajattelin käyttää samaa mehua (10% pullotusmatskun määrästä) pakastettuna. Onko määrä edes etäsesti OK? Kypsytellä aattelin about 2kk. En ajatellut pastoroida myöskään pullossa, sillä juotaessa pullo vaan haetaan maakellarista eikä hommaan kuulu sen kummepaa kuljettelua.


Ideoita, ajatuksia, jne? Olen lukenut nämä ketjut jo pariin kertaan, mutta tuo hiivatouhun tuoma liikkuva elementti hieman jännittää. Targettina olis saada melko kuivaa (ei kuitenkaan irkkutyylisen rutikuivaa) kamaa. Tosin tuskin liian kuivaan tuolla hiivalla on mahdollisuutta?



1. Mä laitoin pussillisen Safale S04 hiivaa tasan 30 litraan mehua. Laitoin sen pienee määrään vettä ja n. 30 min päästä siiderin sekaan. Kannattaa tsekata että hiivaliuos ja mehu on suunnilleen samassa lämpötilassa silloin kun laitat hiivan mehun sekaan.
2. Mulla on käynyt nyt viikon 15 asteessa ja SG tippunut 1044 -> 1016. Veikkaisin, että tippuu ainakin 1005 asti.
3. 10% kuullostaa oikealta määrältä, koska silloin sokeria tulee n. 5g/5dl. Edellyttäen, että siideri on ensin käynyt kuivaksi. Mehu kannattaa ehkä pastöroida ennen pakastamista, muuten villihiivat herää eloon ja voi antaa sivumakuja. Lisäksi villihiivat toimii alhaisissa lämpötiloissa, joten riskinä on pullojen räjähtäminen. Varsinkin jos et käytä siideriä kuivaksi ja laitat sekaan 10% mehua. Mulla siideri oli viime vuonna parhaimmillaan kun oli ollut 6kk pullossa.
Jason
Aloittelija
Aloittelija
 
Viestit: 21
Liittynyt: Ma Syys 12, 2011 12:35 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » Ti Loka 09, 2012 10:02 am

Jason kirjoitti:
1. Mä laitoin pussillisen Safale S04 hiivaa tasan 30 litraan mehua. Laitoin sen pienee määrään vettä ja n. 30 min päästä siiderin sekaan. Kannattaa tsekata että hiivaliuos ja mehu on suunnilleen samassa lämpötilassa silloin kun laitat hiivan mehun sekaan.
2. Mulla on käynyt nyt viikon 15 asteessa ja SG tippunut 1044 -> 1016. Veikkaisin, että tippuu ainakin 1005 asti.
3. 10% kuullostaa oikealta määrältä, koska silloin sokeria tulee n. 5g/5dl. Edellyttäen, että siideri on ensin käynyt kuivaksi. Mehu kannattaa ehkä pastöroida ennen pakastamista, muuten villihiivat herää eloon ja voi antaa sivumakuja. Lisäksi villihiivat toimii alhaisissa lämpötiloissa, joten riskinä on pullojen räjähtäminen. Varsinkin jos et käytä siideriä kuivaksi ja laitat sekaan 10% mehua. Mulla siideri oli viime vuonna parhaimmillaan kun oli ollut 6kk pullossa.


Tattista vinkeistä!

Eikös tuossa karbonoitavassa vierteessäkin ole vielä villihiivoja jälellä? Meinaan että hyödyttääkö mitään pastöroida pelkkää mehua.

Tänään tulee juissit mehustamolta ja pääsee taas panemaan :).
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » Ke Loka 10, 2012 11:50 am

Ei nyt menny taas niinku leffoissa.

Mehustamo oli sitten pastoroinu ton mehun vaikka itekkin sanovat ettei moista pitäis tehä sidukkamatskulle. Lisäksi 50kg:sta omenoita tuli n 20l mehua. Kuulostaa aika vähälle. Lisäksi mehu oli todella voimakasta ja makeaa, eli ilmeisesti sitä on myös keitetty jonninaikaa. Mehun ominaispainoa en pystyny mittaamaa kun onnistuin tiputtamaan ominaispainomittarin ja se särky.

Noh, nakkasin rojut ränniin ja näillä mennään. Kuukaus olis tarkotus tosiaan pitää nyt primäärissä @ 20C & karbonoiti 2l:lla tuota samaa mehua ja pullossa sitten 2kk. Hiivana tuo safale-05.
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Tuoppi » Ke Loka 10, 2012 18:13 pm

Hiukan vaikuttaa ihmeelliselta, mulla oli omenoita n.45 kg ja mehua noista tuli melko tarkkaan 30 litraa... Lajikkeena kovia syysomenoita.
Tuoppi
Oppilas
Oppilas
 
Viestit: 142
Liittynyt: Ma Marras 02, 2009 20:18 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Jason » Ke Loka 10, 2012 18:45 pm

Mun itse tehdyllä omenapuristimella tulee mehua n. 70%. Noin hyvään tulokseen pääsee tosin vain hyvillä mehulajikkeilla. Esim. marjaomenoista saa hyvin mehua (Dolgo, Chestnut jne.) syysomenoista Grenmanista olen saanut parhaiten mehua. Jauhoisista ylikypsistä omenoista ei saa edes 40% mehua. Toki paljon vaikuttaa myös omenamurskain ja puristin. Murskan täytyy olla oikeanlaista, ei liian hienoa eikä liian karkeaa. Puristimessa taas paine ratkaisee. Itse puristan 10 tonnin pullotunkilla liimapuusta tehdyssä kehikossa. Mehuasemien hydraulipuristimilla pääsee varmasti vielä parempii tuloksiin.
Jason
Aloittelija
Aloittelija
 
Viestit: 21
Liittynyt: Ma Syys 12, 2011 12:35 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » Ke Loka 10, 2012 21:00 pm

No noi omenat oli ihan pränikässä kuosissa ja mehustuksesta vastas mehuasema :(. Ite lajikkeista en osaa sanoa mitään muuta kuin että puolet oli mehukkaita ja puolimakeita ja toinen puoli happamia ja mehukkaita syysomenia. Mullon tuossa jääkaapissa kans noita ja molemmissa on paljon mehua ja se on vaaleaa. Tuo oli todella punakkaa ja paksua.

No katotaan mitä tulee. Emmä vaivu vielä epätoivoon :).
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » Su Loka 14, 2012 13:34 pm

Hum. Mikähän on vikana kun ei kupli eikä rupluta. Ollu kohta viikon 21 asteessa Safale-05:sen kans ja ei vielä elonmerkkejä :(.
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » Su Loka 14, 2012 21:17 pm

Korjaus edelliseen. Korkkasin tonkan ja ilmeisesti käyminen oli jo tapahtunut joten vain missasin ne kuplat.
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja mirox » Ke Loka 24, 2012 8:00 am

Nyt alkaa olla 5 viikkoa sekundäärissä täynnä. Pullotus siis edessä. Kuinkas tuo karbonointi. Onko teelusikka per pullo panimosokeria liian epätarkka sokerimäärä. Pitääkö olla kukkura lusikallinen vai kuinka ton 4 grammaa saa muuten aikaiseksi, pitääkö lähteä vaakakauppaan :)
mirox
Foorumilainen
Foorumilainen
 
Viestit: 5
Liittynyt: La Syys 22, 2012 16:43 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja mirox » Ke Loka 24, 2012 8:02 am

Matts kirjoitti:Korjaus edelliseen. Korkkasin tonkan ja ilmeisesti käyminen oli jo tapahtunut joten vain missasin ne kuplat.

Oisko asyian kansi huonosti paikallaan tai muuten ei riittävän tiivis. Koeta saada kansi kunnolla paikalleen.
mirox
Foorumilainen
Foorumilainen
 
Viestit: 5
Liittynyt: La Syys 22, 2012 16:43 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » Ke Loka 24, 2012 10:14 am

mirox kirjoitti:Oisko asyian kansi huonosti paikallaan tai muuten ei riittävän tiivis. Koeta saada kansi kunnolla paikalleen.


Ongelmana oli varmaan tuo vesilukon ja pöntön liitos. Originelli tiiviste puuttui paketista ja tekaisin tiivisteen sellofaanista. Se vaikutti melko tiiviiltä, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi. Ja tosiaan olin muutaman päivän pois pöntön äärestä joten saatoin missatakkin kuplat.
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Rujin » Ke Loka 24, 2012 15:23 pm

Siirsin omenasiiderini sekundaariin muutama päivä sitten. Siideri on tehty puristetusta omenamehusa ilman pastorointia ja käynyt noin kolme viikkoa. Enkä myöskään käyttänyt Campden-tabletteja tai vastaavaa. Jo siirron aikana huomasin pienen kontaminaation siiderin pinnalla ja nyt kun vilkaisin sitä uudelleen, niin pinnalla oli selvä vaalea ohut kalvo. Näyttäisi olevan jotakin bakteeria näin noviisin silmin katsottuna.

Mitäköhän tuon kanssa pitäisi tehdä? Heittää Campden-tabletit nyt sekaan ja pullottaa parin päivän päästä? Ja toivoa, ettei baku pilaa kohtuullista kuivaa still siideriä? Maistettaessa siideri maistui todella hedelmäiseltä ja happamalta. Hyvältä.

Pakkasessa olisi myös lisää samaa omenamehua. Entä jos lisäisin sitä esim. 10% makeutukseksi ja tekisin stilliä makeahkoa siideria (pidän vähän makemmasta siideristä)? Ja sitten Campden-tabletit sekaan.

Nyt ois hyvät neuvot tarpeen!
Rujin
Foorumilainen
Foorumilainen
 
Viestit: 14
Liittynyt: Ke Touko 30, 2012 5:20 am

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Rujin » Pe Loka 26, 2012 0:47 am

Kuvatodiste siiderin bakteeriongelmasta. Kai. Oisko lacto vai bretta?
Liitteet
infektio.jpg
Rujin
Foorumilainen
Foorumilainen
 
Viestit: 14
Liittynyt: Ke Touko 30, 2012 5:20 am

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Pe Loka 26, 2012 8:19 am

Vaikea sanoa onko tuossa muuta kuin Saccharomyces. Pitäisi käyttää läpinäkyviä astioita jotta vähän tietäisi miltä siellä saavissa näyttää kun noita pöpöjä käyttää. :eivarma:

Kannattaa kuitenkin luottaa omaan makuun. Jos juoma on hyvää, se ei kai haittaa vaikka siinä olisi muitakin pöpöjä? Prosessi muuttuu tietysti osittain hallitsemattomaksi, mutta silloin voi saada yllättäviä hyviäkin tuloksia aikaan.
Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
 
Viestit: 940
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Rujin » Pe Loka 26, 2012 12:05 pm

Siirsin siiderin eilen toiseen astiaan ja laitoin mukaan käymisenpysäyttäjää. Ajattelin, että jos se hieman hillitsisi tuota muukalaista kasvamasta lisää. Hämmentävää on, että siideri alkoi käymään sen jälkeen, mutta se lienee vain hapen sekottumista siideriin. (Pitääkin tarkistaa, että se käymisen pysäyttäjä ei ollut Dansukkerin valmistamaa :eivarma: ) Eli stillillä siiderillä nyt mennään, mutta saapahan ainakin makeuttaa sokerilla.
Rujin
Foorumilainen
Foorumilainen
 
Viestit: 14
Liittynyt: Ke Touko 30, 2012 5:20 am

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Votkaiguaani » Pe Loka 26, 2012 23:51 pm

Pikkuisen hiilareita saa pulloihin siten, että jäähdyttää liemen mahdollisimman kylmäksi ennen pullotusta, jolloin hiilareita sitoutuu nesteeseen. Muistaakseni 0-asteiseen pakkaa jo peräti 1,7 vols.
Avatar
Votkaiguaani
Kisälli
Kisälli
 
Viestit: 940
Liittynyt: Pe Syys 04, 2009 0:38 am

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » Pe Marras 02, 2012 11:33 am

Jesh. Eilen pääsi sidukat pulloon. Litroina kamaa tuli 14. En vielä maistellut, mutta siideri haisi kyllä todella hyvälle.

Nyt vaan jännityksellä odottelemaan ens viikkoa että pääsee maistaan ekaa kertaa. Tarkoitus olis kypsytellä tuota (viikon huoneenlämmössä karbonoitumisen jälkeen) kuukausi 10 asteen lämmössä maakellarissa.
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » La Marras 10, 2012 13:03 pm

Jesh. Eilen annoin uteliaisuudelle vallan ja korkkasin yhden. Takana oli viikko karbonoitumista huoneenlämmössä ja vuorokausi kellarissa.

Sidukan väri oli vaalentunut oljenväriseksi ja punaisehko sävy kadonnut. Se oli myös kirkastunut hieman. Haju oli kaadettaessa todella raikas. Hapot ovat aika maltilliset.

Maku oli mainio jo tässä vaiheessa. Aluksi todella freesi ja hapokas. Loppumaku oli sitten todella omenainen. Ehkä pieni tympeä happa häivähdys oli seassa. Mutta periaatteessa loppumaku oli kuin olis puraissut suomalaista omenaa. Siideri tuntuu jotenkin aika paksulta ja tanakalta. Veikkaan että voltteja on aika lailla.
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja Matts » To Marras 15, 2012 12:10 pm

Jännästi aika sameaa tämä vielä on. Mutta rehellisyyden nimissä pitää sanoa että kuva on sameimmasta pullosta jossa oli tonkan pohjimmaiset mömmöt. Maku petraantuu koko ajan. Todella kuivaa, hapokasta ja raikasta. Ens vuonna sitten suurempi satsi ja pastoroimattomasta matskusta.
Liitteet
sidukka.jpg
sidukka.jpg (49.69 KiB) Katsottu 1166 kertaa
Matts
Harjoittelija
Harjoittelija
 
Viestit: 285
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 14:37 pm

Re: Siideriaika

ViestiKirjoittaja pirttiniemi » Pe Marras 16, 2012 17:14 pm

Oma siideri n. 2kk käymisastiassa. Käyminen loppunut jo aikoja sitten, lähinnä brettan käynnistymistä odotan. Onko kellään kokemusta white labs am. Farmhouse ale hiivasta, että milloin alkaa happanemaan? Siiderin käytti täysin kuivaksi, maistuu melko paljon omenasoseelle. Alkoholit, 7,5 täysin peitossa. Tuntuisi ainakin alustavasti sopivan siiderille tuo hiiva.

Mutta bretta, milloin iskee? Jäännössokeria ei ole, tarvitsisiko olla brettaa varten jotain syötävää?
pirttiniemi
Aloittelija
Aloittelija
 
Viestit: 26
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2009 15:21 pm

EdellinenSeuraava

Paluu Muut käymistuotteet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa