Veden virittely Weizen

Oluen teon kemiaa. Mm. amylaasit, veden "virittelyt", hiiva ja muut sellaiset

Valvojat: suorama, Elmo

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Ke Tammi 10, 2018 9:55 am

Nurmijärven vesilaitos antaa vedelle seuraavat lukemat Calcium 30.2, Magnesium 9.9, pH 7.8, kovuus 6.5 dH = n.116 CaCO3.
IPAt ja APAt ovat onnistuneet ilman veden virittelyä aika hyvin, mutta weizen ja lager on jääneet tasoltaan jälkeen.
Yhden kerran tein lagerin muualta saatuun veteen (vedenlaatu ongelma Nurmijärvellä parina syksynä) ja tulos oli paljon parempi, joten päätelmänä on että veden virittelyä kannattaisi ehkä yrittää.

Osaisiko joku neuvoa olenko yhtään kartalla että vehnäolutta varten tarvittaisiiin jälkialkaalisuus (Residual Alkalinity) välille -30...0.
Tällä sivulla on excel johon yritin syöttää arvoja, jotta saisi kuvaa miten vettä voisi viritellä.
http://howtobrew.com/book/section-3/und ... nd-mash-ph
excel: http://howtobrew.com/assets/img/assets/ ... s-4pt0.xls

Onkohan tuo Gypsum (CaSO4) 4 grammaa ja Calsium Chloride (CaCl2) 5g järkevä enisiyritys (@21L) ?
Tavoite : Ca 50-100, Mg 0-30, CaCo3 0-80, Sulfate 0-50, Chloride 0-100, Sodium <100, RA -30..0
Lopputulos kaavan mukaan olisi Ca 139, Mg 10, CaCO3 116, Sullfate 111, RA as CACO3 11. RA yli 0 mutta Ca ja sulfaatit jotenkin vielä lähellä tavoitetta. Onko liikaa säädetty ?

Olisiko kenelläkään suositella mitä pullovesivaihtoehtoa kannattaisi kokeilla, jos yrittää sekoitella vettä esim. 1:1 suhteella jotta kovuus pienenisi ?

Aihe on uusi minulle, joten jos on jotain tipsejä tuohon niin mielellään otan neuvoja vastaan.

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Ma Tammi 15, 2018 17:22 pm

Tässä tuli virhe laskelmissa veden määrän suhteen. Oikea arvo lienee 15 L (n. 3:1 suhde) eikä 21 L kun tarkoituksena on käyttää 2kg ohraa ja 3 kg vehnää. Vähän varovaisemmin lisäaineita eli Gypsum (CaSO4) 1 g ja Calsium Chloride (CaCl2) 2g.

Vain paikallinen veden kovuus tiedossa (6,5dH = 116 ppm). Bikarbonaatti ehkä n. 70, mutta ei varmaa tietoa.
Ajatuksena laittaa 1/3 osa Polar Spring lähedevettä tähän. 5L saa hintaan 1,65€
http://polarspring.com/fi/polarspring-l ... koostumus/

Lopputulos olisi Ca 76 (ppm), Mg 8, Total Alkalinity CaCO3 n.54(?), Sulfate 52, Chloride 69, RA as CaCO3 -5.
Arvot paremmin tavoitteessa..
Tavoite : Ca 50-100, Mg 0-30, CaCo3 0-80, Sulfate 0-50, Chloride 0-100, Sodium <100, RA -30..0

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Su Tammi 28, 2018 16:41 pm

Voin sanoa että säätö kannatti. Beerhouse efficiency nousi 68%->79% verrattuna aikaisempaan yritykseen. Mäskin Ph ei vieläkään ollut targetissa, mutta 5.5 (67 astetta) on kaiketi ihan OK.

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Pe Maalis 16, 2018 20:07 pm

Lisää kokemuksia.. Weizen on erinomainen ainakin omasta mielestä. Vähän pitää säätää humalointia. Tämä sopisi kaupalliseen levitykseen .. G8.. Kiitokset Palmer ja selitykset, niitä tavattin kyllä pari hetkä ennen execution aikaa :-) Wow :-)

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Pe Maalis 16, 2018 20:38 pm

hs12 kirjoitti:Lisää kokemuksia.. Weizen on erinomainen ainakin omasta mielestä. Vähän pitää säätää humalointia. Tämä sopisi kaupalliseen levitykseen .. G8.. Kiitokset Palmer ja selitykset, niitä tavattin kyllä pari hetkeä ennen execution aikaa :-) Wow :-)

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 144
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja mursu » La Maalis 17, 2018 0:46 am

Hyvä että onnistui, tuolla aika lailla spekulaatiota aiheesta, hieman myös vedestä:

https://braumagazin.de/article/brewing- ... d-to-know/

Huomaa veden osalta etenkin että jos haluat maksimoida mausteiset/neilikkaiset/Schneidermaiset maut (4-vinyyliguajakoli) niin mäskin pH:n säädöt alaspäin kannattaa tehdä vasta tuon alun ferulahappo(~40°C) stepin jälkeen

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » La Maalis 17, 2018 15:34 pm

mursu kirjoitti:Hyvä että onnistui, tuolla aika lailla spekulaatiota aiheesta, hieman myös vedestä:

https://braumagazin.de/article/brewing- ... d-to-know/

Huomaa veden osalta etenkin että jos haluat maksimoida mausteiset/neilikkaiset/Schneidermaiset maut (4-vinyyliguajakoli) niin mäskin pH:n säädöt alaspäin kannattaa tehdä vasta tuon alun ferulahappo(~40°C) stepin jälkeen
¨

Kiitokset. Tämä auttaa kyllä eteenpäin. :P

hs12
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 34
Liittynyt: Su Elo 03, 2014 21:13 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Nurmijärvi
18 tai yli: Olen

Re: Veden virittely Weizen

ViestiKirjoittaja hs12 » Ke Heinä 04, 2018 23:03 pm

Tulipahan sitten tilattua akvaario KH testi ja katsottua tulokset Klaukkalan vedelle.
https://www.akvaarioon.fi/Tetra-Test-KH

Tulos on 5 dH eli n. 89 palmerin kaavoihin. Oma arvaus oli 70 joten mittaamalla parempi.
Toivottavasti tuosta on jollekin hyötyä.


Palaa sivulle “Kemia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa