Suodatus

Oluen astiointi ja säilytys

Valvojat: suorama, Elmo

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Suodatus

ViestiKirjoittaja Kiljumies » La Tammi 15, 2011 8:41 am

Ajattelin testailla suodattamista. Baushaussissa ja K-raudassa käynnit osoittivat taas että välineiden tilaaminen netistä on ainoa järkevä vaihtoehto. Bauhaussi myi ei-oota ja K-raudasta ei löytynyt 5um pienempiä suodattimia. Jenkeistä tilattuna 10" suodatinkotelo ja 1um ja 0.35um suodattimet jäivät postimaksuineen (29$) halvemmaksi kuin K-raudasta pelkkä kotelo. Kotelon hinta K-raudassa oli 49e ja 5um suodattimet 7,9e. Isopurewater myi koteloa 12$ hintaan, pestävät 1um filtterit oli 4$ ja 0.35um pestävä filtteri oli 13$. Eli siis 12$+4$+13$+29$=58$ ~ 45e. Vaikka postimaksut muodostivat puolet hinnasta, jäi silti halvemmaksi...

Suodattamisesta on monenlaista mielipidettä. Itse olen vähän sitä mieltä että koko touhu on kerettiläistä ts. olisi parempi jättää tekemättä. Panolaitteistoni on enemmän ja vähemmän NoChill joten satsit tuppaa aina jäämää jokseenkin sameiksi. Lähinnä siis ulkonäköseikkojen vuoksi olen suodattamassa. Suodattaminen vie hiivan pois oluesta joka voi olla hyvä taikka huono asia maun kannalta riippuen hiivalajikkeesta ja henkilöstä. Mietiskelin että voiko muun sameuden kuin hiivan aiheuttaman suodattaa ennen käymistä? Menetetäänkö tässä jotain mausta? Entäs jos suodatuksen tekee primäärin ja sekundäärin välissä?

pettu
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 445
Liittynyt: Ma Heinä 27, 2009 23:11 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja pettu » La Tammi 15, 2011 9:07 am

Kyllähän se suodattaminen aina poistaa jotain, onko se sitten hyvä tai huono, on makuasia... Mites meinasit hapottaa oluen? Jos pystyis koko prosessin tekemään paineen alla pullotukseen asti niin siinä alkais jo olemaan suodatus paikallaan. Sameuteen auttaa aika hyvin 48c proteiinitauko 15min.

Kokemusta ei suodattamisesta ole.

Kiljumies
Kisälli
Kisälli
Viestit: 1052
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 22:54 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Tampere
18 tai yli: Olen

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja Kiljumies » La Tammi 15, 2011 9:14 am

Kegistä kegiin meinasin valmista olutta suodattaa aluksi. Eli käymisen jälkeen lappous kegiin ja sieltä pienellä paineella suodattimen kautta toiseen kegiin, jossa sitten karbonointi ja hanasta pihalle. Karbonointi siis kaasulla.

Ingenjör
Harjoittelija
Harjoittelija
Viestit: 280
Liittynyt: Ti Loka 01, 2013 23:17 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Lappeenranta
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja Ingenjör » To Loka 03, 2013 0:41 am

Mitenkäs tuli onnistumaan?
Tekniikkaa ja olutvehkeitä :jee: #Painomotalomärkä

Avatar
Molder
Kisälli
Kisälli
Viestit: 688
Liittynyt: Ke Syys 30, 2009 10:36 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Helsinki
18 tai yli: Olen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja Molder » Ti Loka 14, 2014 14:56 pm

Nostetaans vanha ylös.

Tuommoiseen törmäsin http://www.aliexpress.com/item/10-Beer- ... 56543.html
Wil Wheaton:"...I have not yet encountered a homebrewer who's a dick"

aarle
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Pe Marras 20, 2015 23:35 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja aarle » Su Tammi 06, 2019 20:38 pm

Tuntuu että kegissä olut ei kirkastu vaika säilyttää kylmässä.Onko kokemusta suodatuksesta kun olutta siirtää kegistä toiseen. Wikipedian mukaan hiivan koko on 3–4 µm. Noita vesisuodattimia löytyy 1 µm, ja arvokkaampi levysuodattimia https://www.kotiviini.fi/oluen-suodatus . Noi vesisuodattimet hukkaa aika suuren määrän hiilidioksiidia ja olutta.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 181
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja mursu » Ma Tammi 07, 2019 17:39 pm

Hiiva kyllä jossain ajassa pitäisi laskeutua pohjaan kylmässä ja hiivan valinnalla voi vaikuttaa nopeuteen paljon. Enempi pitkällinen ongelma voi olla chill haze ts. makromolekyylikompleksit, jotka aikaansaavat sameuden juuri kylmässä. Tuosta pääset helpoimmin eroon kegivaiheessa esim. silikageelillä (brausol ym) + hetken päästä lisättävällä gelatiinilla(ruokakaupasta n.0.1g/l) jolloin myös mahdollinen jäännöshiiva putoaa liuoksesta. Gelatiinin sijasta voi käyttää myös kalliimpaa isinglassia jos välttämättä haluaa. Oikealla suhteella ja kylmillä oloilla on tuossa merkitystä ja aikaa saattaa tarvita jopa 72h.

Paljon vaikutusta on myös vierteen jäähdytyksellä ja kattilaan lisättävällä kirkasteella (suosittelen protaflocia) sekä kylmärupan jättämisellä huolella pois lämpimästä fermentaatiosta, koska hyvin pieni pitoisuus peptidejä ja fenoleja muodostaa jo samean kompleksin. Fenoleja tulee myös lisää kuivahumaloinnissa jolloin aiemmin kirkas olut voi muodostaa sameutta. Suodatukseen en viitsisi ryhtyä ennenkuin toiminta on ammattimaisessa skaalassa ja asiakas maksaa..moni vähän isompikin pienpanimo maailman tasolla muuten tekee noin.

jylppö
Oppilas
Oppilas
Viestit: 158
Liittynyt: Pe Heinä 17, 2015 10:58 am
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Kalajoki
18 tai yli: Olen

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja jylppö » To Tammi 17, 2019 22:20 pm

Ite käyttänny tuota liivatetejauhetta ja kirkasta on tullu. Eli 1tl/2,4dl vettä kylmään kaljaan. Videota jonka mukaan tehnyt. https://www.youtube.com/watch?v=cYaVaCyT2yY. Viikon karbonoinnin jälkeen ensimmäiset tuopit on tuota gelatiinisakkaa, jonka jälkeen voi juoda kirkasta olutta.

aarle
Janon sammuttaja
Janon sammuttaja
Viestit: 88
Liittynyt: Pe Marras 20, 2015 23:35 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Vantaa
18 tai yli: Olen

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja aarle » Pe Tammi 18, 2019 12:38 pm

Käytin pulloissa liivatetta hyvällä menestyksellä. Olut pysyi kirkkaana jopa mökkimatkankin. Kegeissä en ole kokeillut, pitää kokeilla seuraavalla keralla. Pullo on helppo kun moskat jää pohjalle ja tyhjennys ylhältä. Kegissä taas tyhjennys alakautta joten aluksi tulee sakkaa. Tosin hiivaa on vähemmän kuin pullossa.

Wursti
Aloittelija
Aloittelija
Viestit: 40
Liittynyt: Ma Maalis 20, 2017 21:12 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Oulu
18 tai yli: Olen

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja Wursti » Pe Tammi 18, 2019 13:22 pm

Kauan liivatteen kanssa kesti, että pulloihin tulee riittävät hapot? Ja kauan sulla siinä on yleensä kestänyt ilman liivatteita?

Minä oon nyt talven mahdollistamana lageroimalla pulloissa saanut kirkkaampaa olutta ja hiivat paremmin pysymään pohjalla, mutta tuota liivatteen lisäystä tekisi mieli myös kokeilla jossain vaiheessa.

mursu
Oppilas
Oppilas
Viestit: 181
Liittynyt: Ma Loka 30, 2017 22:37 pm
Suomea?: Kyllä
Paikkakuntasi: Hki
18 tai yli: Olen

Re: Suodatus

ViestiKirjoittaja mursu » Pe Tammi 18, 2019 14:17 pm

Karbonointi on kyllä ainakin itsellä huomattavasti nopeampaa (yli puolet nopeampaa brittihiivoilla) jos lisää pulloihin hyvin flokkuloituvaa hiivaa vielä chill hazen kirkastuksen jälkeen. Pulloihin en ole kyllä kirkastetta laittanut kun en välitä sitä liiemmin juoda, vaan nykyisin kirkastan sen samassa pöntössä josta suoraan tapahtuu pullotus ilman erillisiä pullotusastioita, tuoreesta ministartterista muutama tippa elinvoimaista hiivasakkaa + sokeri suoraan pulloihin ettei lisäastiaa tarvitse. Toki tyylejä on yhtä monta kuin tekijöitä ja oluita. Mutta tosiaan elinvoimaisten hiivasolujen määrä on tutkitustikin olennainen tuon karbonaation nopeudelle. Ylimääräistä sameutta tuosta hiivalisästä ei tule jos se pullotushiiva on tuollaista hyvin putoavaa tyyppiä, se menee kuin kivi pohjaan kun fermentaatio loppuu ja pullot laittaa kylmään.


Palaa sivulle “Oluen säilytys”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa